Egil Skallagrimsson

Egil Skallagrimson (norrønt Egill Skallagrímsson)[a] var ein høvding frå Island i vikingtida. Han var fødd på Island om lag år 910, og døydde om lag år 990. Han var son av Skallagrim Ulfsson (Skalla-Grímr Kveldulfsson) og Bera Yngvarsdottir. Skallagrim Ulfsson hadde i si tid reist frå det norske Vestlandet til Island.

Egil Skallagrimsson

Statsborgarskap Island
Fødd 910
Island
Død

990
Mosfellsbær

Yrke oppdagar, krigar, skald, skribent
Språk islandsk, norrønt
Far Skallagrim Kveldulvsson
Egil Skallagrimsson på Commons
Norsk referanse-kart for Egilssoga

Egil Skallagrimson var ein stor skald, og er rekna som den fremste av dei norrøne diktarane. I soga om Egil Skallagrimson (Egilssoga eller Egils saga) vert det fortalt at han kunne kveda dikt allereie då han var tre år. Truleg er Snorri Sturluson (1179-1241) opphavsmann til Egilssoga. Soga fortel at han gjorde sitt første drap då han var berre sju år gamal. Egil kunne og med trolldomskunstar.

I soga er Egil skildra som ein hard krigar, det òg fortalt om to høve då Egil gjekk holmgang; ein gong mot Atle den skammeGulating og ein annan gong mot Ljot den bleikeSunnmøre. I årevis stod Egil i strid med kong Eirik Blodøks og dronning Gunnhild. Han kjempa både i det seinare Storbritannia, så vel som i andre land kring Nordsjøen.

Born med Asgerd (eller Asgjerd) Bjørnsdottir

endre
  • Thorgerd Egilsdottir
  • Bera Egilsdottir
  • Bodvar Egilson
  • Gunnar Egilson
  • Thorstein Egilson

Merknadar

endre
  1. Namnet er stava på ymse måtar, andre stavemåtar er mellom anna Egill Skallagrímsson», Eigill Skallagrimsson, Egill Skalla-Grímsson eller Egil Skallagrimsson.

Bakgrunnsstoff

endre

Kjende kvad av Egil Skallagrimsson: