Jennifer Lopez

Jennifer Lynn López, også kjend som J. Lo, (fødd 24. juli 1969) er ein amerikansk skodespelar av puertorikansk opphav.[1][2] Ho har òg markert seg som songar, motedesignar og dansar.

Jennifer Lopez
TIFF 2019 jlo (1 of 1)-2 (48696671561) (cropped).jpg
Fødd24. juli 1969 (53 år)
FødestadBronx
FødenamnJennifer Lynn Lopez
AliasJ.Lo
Aktive år1986–
Verka somfilmskodespelar, filmprodusent, dansar, filmregissør, koreograf, singer-songwriter, musikkprodusent, fjernsynsskodespelar, motedesigner, sjølvbiograf, restauratør, ansvarlig produsent, stemmeskodespelar, fjernsynsprodusent, modell
MorGuadalupe Rodriguez
FarDavid Lopez
EktefelleMarc Anthony, Cris Judd, Ojani Noa, Ben Affleck
SambuarAlex Rodriguez, Sean Combs, Drake, Ben Affleck, Marc Anthony, Ojani Noa, Cris Judd
BornEmme Anthony, Maximilian David Anthony
PrisarBillboard Music Award for Icon, Crystal Award, stjerne på Hollywood Walk of Fame

Tidleg liv og oppvekstEndra

Lopez er fødd og oppvaksen i Castle Hill, eit nabolag i Bronx i New York. Foreldra hennar kjem frå Puerto Rico, og faren, David Lopez, er ein dataspesialist og mora, Guadalope, er ein førskulelærar. Ho har to søstrer som heiter Lynda og Leslie. Lopez vart oppdregen som katolikk. Ho gjekk på Preston High School, ein katolsk jenteskule i Bronx. Ho ville følgja ein stor draum, og forlét derfor mora og faren då ho var 18 år. Ho fekk jobb i eit advokatfirma og tok dansejobbar på kvelden og natta, og var samtidig heimlaus i ein liten periode.[3]

KarriereEndra

Starten av karrieren hennar byrja med ei lita rolle i filmen My Little Girl i 1987. I 1991 fekk ho jobb som dansar i komedieprogrammet In Living Color, der dansarane i programmet vart kalla «Fly girls».[4] I 1993 forlét ho programmet, og vart mellom anna bakgrunnsdansar for Janet Jackson i musikkvideoen That's The Way Love Goes. Etter kvart fekk ho fleire småroller og nokre få hovudroller i filmar, mellom anna med Jack Nicholson i filmen Blood and Wine og med Robin Williams i filmen Jack.[5] Ho var vald ut til hovudrolla som avdøde tejano-songaren Selena Quintanilla-Pérez i filmen Selena i 1997, etter ein audition. Då tok karrieren hennar av.[6] Dette er den mest minneverdige filmen hennar gjennom karrieren hennar, som gav henne ein Golden Globe-nominasjon for beste kvinnelege hovudrolle i ein film.[7]

Ho heldt fram filmkarrieren sin, men fekk i 1999 ein platekontrakt i Epic Records.[8] Det første albumet hennar heitte On The 6 og hadde 2 store hiter dette året: «If You Had My Love», som låg på førsteplass på topplistene i fleire land, og «Waiting For Tonight». Ho er den første og einaste kvinna som toppa listene samtidig i USA med eit album og ein film, med albumet J.Lo og filmen The Wedding Planner i 2001. Jennifer Lopez har gitt ut 8 studioalbum og 3 samlealbum. Ho har andre hittar som «Love Don't Cost a Thing», «Jenny From The Block», «I'm Real (Murder Remix)» og «On The Floor». «On The Floor», som kom ut i 2011, låg på førsteplass på hitlistene i 26 land.[9]

Ho var på den første turneen sin i Nord-Amerika med den dåverande ektemannen sin Marc Anthony i 2007. Første verdsturné var i 2012, og det året gav ho òg ut eit Greatest Hits-album kalla Dance Again... The Hits.[10] I 2016 starta ho sin første residency show i Las Vegas, same som ein konserturne, men berre i eit lokale. Artistar som Mariah Carey, Britney Spears, Céline Dion og Shania Twain har òg sine eigne residency shows i Las Vegas.

Ho har vore med i ei rekkje reklamekampanjar, og vore framsidejente for blad som Cosmopolitan, Marie Claire og Seventeen. Ho har sitt eige klesmerke, J.Lo, og har late fleire parfymar bli utvikla for merket sitt, mellom anna "Glow By J.Lo", "Still", "Miami Glow", "Live", "Deseo", "Deseo Forever" og "Live Blue".[11] Desse har selt over 100 millionar tilsaman verda over. Ho har vore kåra til årets mest sexy kvinne i fleire magasin.

I den seinare karrieren hennar har ho vore dommar i songkonkurransen American Idol (2011-2012, 2014-2016), talentkonkurransen Q'Viva! The Chosen (2012) og i dansekonkurransen World Of Dance (2017). I 2016-2017 hadde ho ei hovudrolle i 2 sesongar i krim- og dramaserien Shades Of Blue. Ho har produsert fleire tv-konsept, mellom anna familedramaserien The Fosters.[12][13]

Ho har fått fleire prisar og utmerkingar for karrieren sin, mellom dei stjerne nr. 2500 i songkategorien i Hollywood Walk of Fame i 2013[14] og var den første kvinna til å vinna ein ikon-pris på Billboard Music Awards i 2014.[15]

FilmografiEndra

  • 1987: My Little Girl
  • 1993: Lost In The Wild
  • 1995: My Family
  • 1995: Money Train
  • 1996: Jack
  • 1996: Blood and Wine
  • 1997: Selena
  • 1997: Anaconda
  • 1997: U Turn
  • 1998: Out of Sight
  • 1998: Antz (berre stemme)
  • 2000: The Cell
  • 2001: The Wedding Planner
  • 2001: Angel Eyes
  • 2002: Enough
  • 2002: Maid in Manhattan
  • 2003: Gigli
  • 2004: Jersey Girl
  • 2004: Skal Vi Dansa
  • 2005: Svigermonster
  • 2005: An Unfinished Life
  • 2006: Bordertown
  • 2007: El Cantante
  • 2010: The Back up Plan
  • 2012: What to Expect When You're Expecting
  • 2012: Istid 4: Kontinent På Avveie (berre stemme)
  • 2013: Parker
  • 2014: Home (berre stemme)
  • 2015: The Boy Next Door
  • 2015: Lila & Eva
  • 2016: Istid: På Kollisjonskurs (berre stemme)

PlateutgjevingarEndra

  • 1999 – On the 6
  • 2001 – J.Lo.
  • 2002 – J To Tha L-O!: The Remixes (remix album)
  • 2002 – This is me... then
  • 2003 – The Reel me (DVD med musikkvideoar)
  • 2005 – Rebirth
  • 2007 – Como Ama Una Mujer
  • 2007 – "Brave"
  • 2011 – "Love?"
  • 2012 - "Dance Again... The Hits" (Samlealbum med hennes beste hit si)
  • 2014 - "A.K.A"

SinglarEndra

  • 1999 - If You Had My Love
  • 1999 - No Me Ames (duett med Marc Anthony)
  • 1999 - Waiting For Tonight
  • 2000 - Feeling So Good (featuring. Fat Joe & Big Pun)
  • 2000 - Leit's Get Loud
  • 2001 - Love Don't Cost a Thing
  • 2001 - Play
  • 2001 - Ain't It Funny
  • 2001 - I'm Real
  • 2001 - I'm Real (Murder Remix) (featuring. Ja Rule)
  • 2002 - Ain't It Funny (Murder Remix) (featuring. Ja Rule)
  • 2002 - Alive
  • 2002 - I'm Gonna Be Alright (Track Master si Remix) (featuring. Nas)
  • 2002 - Jenny From The Block (featuring. Jadakiss & Vert styla)
  • 2003 - All I Have (featuring. LL. Cool. J)
  • 2003 - I'm Glad
  • 2003 - Baby I Love You
  • 2005 - Get Right
  • 2005 - Hold You Down (featuring. Fat Joe)
  • 2006 - Qué Hiciste
  • 2007 - Me Haces Falta
  • 2007 - Do It Well
  • 2008 - Hold It Don't Drop It
  • 2009 - Louboutins
  • 2011 - On The Floor (featuring. Pitbull)
  • 2011 - I'm Into You (featuring. Lil Wayne)
  • 2011 - Papi
  • 2012 - Dance Again (featuring. Pitbull)
  • 2012 - Goin' In (featuring. Flo Rida)
  • 2013 - Live It Up (featuring. Pitbull)
  • 2014 - I Luh Ya Papi (featuring. French Montana)
  • 2014 - First Lóve
  • 2014 - Booty (featuring. Iggy Azaela)
  • 2015 - Feel The Light
  • 2016 - Ain't Your Mama
  • 2016 - Love Vert maka The World Go Around (featuring. Lin-Manuel Miranda)
  • 2016 - OlvÎdame y Pega La Vuelta (Duet med Marc Anthony)
  • 2016 - Chegaste (Duet med Roberto Carlos)
  • 2017 - Ni Tú Ni Yo (feat. Gente dei Zona)
  • 2017 - Amor, Amor, Amor (feat. Wisin)
  • 2018 - Us

Samarbeid med andre artistarEndra

  • 2001 - "El Ultimo Adios (The Last Goodbye)" - Varierande artistar til minne om 9/11
  • 2001 - "What's Going On" - Varierande artistar mot Aids
  • 2006 - LL Cool J - "Control Myself" (featuring. Jennifer Lopez)
  • 2008 - Santana - "This Boy's Fire" (feauring. Jennifer Lopez)
  • 2011 - Will.i.am - "T.H.E. (The Hardast Evar)" (featuring. Jennifer Lopez & Mick Jagger)
  • 2012 - Wisin & Yandel - "Follow the Leader" (featuring. Jennifer Lopez)
  • 2013 - Flo Rida - "Sweet Spot" (featuring. Jennifer Lopez)
  • 2013 - Andrea Bocelli - "Quizás, Quizás, Quizás" (featuring. Jennifer Lopez)
  • 2014 - Wisin - "Adrenalina" (featuring. Ricky Martin & Jennifer Lopez)
  • 2014 - Ricky Martin - "Adrenalina (Spanglish Version)" (featuring. Wisin & Jennifer Lopez)
  • 2014 - Pitbull - "We Are One (Ol Ola)" (featuring. Jennifer Lopez & Claudia Leitte)
  • 2014 - Fat Joe - "Stressin" (featuring. Jennifer Lopez)
  • 2015 - Prince Royce - "Back It Up" (featuring. Jennifer Lopez & Pitbull)
  • 2015 - Álvaro Solar - "El Mismo Sol" (featuring. Jennifer Lopez)
  • 2015 - Jason Derulo - "Try Me" (featuring. Jennifer Lopez)
  • 2016 - "Hands" - Varierande artistar for Orlando
  • Det er fleire samarbeid som ikkje er gjevne ut som singlar.

KjelderEndra

  1. «Jennifer Lopez | Biography, Movies, Albums, & Facts», Encyclopedia Britannica (på engelsk), henta 6. november 2021 
  2. «Katalog der Deutschen Nationalbibliothek», portal.dnb.de, henta 6. november 2021 
  3. «Jennifer Lopez». Henta 11. juni 2017. 
  4. «Inspirational Life Story of Jennifer Lopez And How She Became The Famous Actress» (på engelsk). 
  5. «Blood and Wine - Cast, Reviews, Summary, and Awards - AllRovi», web.archive.org, 22. desember 2011, arkivert frå originalen 2011-12-22, henta 6. november 2021 
  6. Setoodeh, Ramin; Setoodeh, Ramin (26. august 2019), «Why Wasn’t Jennifer Lopez Nominated for an Oscar for ‘Selena’?», Variety (på engelsk), henta 6. november 2021 
  7. Vary, Adam B.; Vary, Adam B. (13. januar 2020), «Academy Awards Barely Escape a Reprise of #OscarsSoWhite», Variety (på engelsk), henta 6. november 2021 
  8. Gatecrasher, «After 'Louboutins', 'Fresh Out of the Oven' flop, Epic Records gives Jennifer Lopez the boot: source», nydailynews.com, henta 6. november 2021 
  9. «Jennifer Lopez Top 10: J.Lo's 10 Biggest Billboard Hit Songs | Billboard», web.archive.org, 23. juni 2018, arkivert frå originalen 2018-06-23, henta 6. november 2021 
  10. Corner, Lewis (19. juni 2012), «J Lo to release greatest hits in July?», Digital Spy (på engelsk), henta 6. november 2021 
  11. Stacy-Deanne; Kenyatta, Kelly; Lowery, Natasha (2005), Alicia Keys, Ashanti, Beyoncé, Destiny's Child, Jennifer Lopez & Mya: Divas of the New Millennium (på engelsk), Amber Books Publishing, ISBN 978-0-9749779-6-6, henta 6. november 2021 
  12. «Jennifer Lopez Reveals Very Personal Gay Inspiration For New TV Show», HuffPost (på engelsk), 24. april 2013, henta 6. november 2021 
  13. «Monday Cable Ratings: ‘Love & Hip Hop’ Wins Night, ‘WWE Raw’, ‘Teen Wolf’, ‘Major Crimes’ , ‘Switched at Birth’, ‘Longmire’ & More - Ratings | TVbytheNumbers», web.archive.org, 14. juni 2013, arkivert frå originalen 2013-06-14, henta 6. november 2021 
  14. Twitter; Instagram; Email; Facebook (23. juni 2013), «Jennifer Lopez, new Walk of Famer, cites Fonda among role models», Los Angeles Times (på engelsk), henta 6. november 2021 
  15. «Jennifer Lopez to Receive Icon Award and Perform at BBMAs | Billboard Music Awards», web.archive.org, 24. november 2016, arkivert frå originalen 2016-11-24, henta 6. november 2021 

BakgrunnsstoffEndra

  Commons har multimedium som gjeld: Jennifer Lopez