Opna hovudmenyen

Liv og virkeEndra

Saramago fekk det internasjonale gjennombrotet i 1982 med romanen Memorial do Convento (Klosterkrønike), og vart tildelt nobelprisen i litteratur i 1998. Frå 1992 og fram til han døydde budde han på Lanzarote, ei av Kanariøyane. Saramago var medlem av det portugisiske kommunistpartiet frå 1969, han var ateist og skildra seg sjølv som pessimist. Oppfatningane hans har skapt store kontroversar i Portugal, spesielt etter utgjevinga av Jesusevangeliet.

Tilliks med Jesusevangeliet er mange av arbeida hans framstillingar av historiske hendingar i nye perspektiv. Saramago forsøkte å framheve den menneskelege faktoren bak hendingane i staden for å presentere den vanlege «offisielle» framstillinga. Nokre av arbeida hans kan også sjåast på som allegoriar.

BibliografiEndra

PoesiEndra

  • Os Poemas Possíveis, 1966
  • Provavelmente Alegria, 1970
  • O Ano de 1993, 1975

Romanar og novellesamlingarEndra

  • Terra do Pecado, 1947
  • Manual de Pintura e Caligrafia, 1977
  • Objecto Quase, 1978
  • Poética dos Cinco Sentidos - O Ouvido, 1979
  • Levantado do Chão, 1980
  • Memorial do Convento, 1982 (Klosterkrønike, 1987)
  • O Ano da Morte de Ricardo Reis, 1984 (Det året Ricardo Reis døde, 1998)
  • A Jangada de Pedra, 1986 (En flåte av stein, 1989)
  • História do Cerco de Lisboa, 1989 (Beleiringen av Lisboa, 1995)
  • O Evangelho Segundo Jesus Cristo, 1991 (Jesusevangeliet, 1993)
  • Ensaio sobre a Cegueira, 1995 (En beretning om blindhet, 1996)
  • O Conto da Ilha Desconhecida, 1997
  • Todos os Nomes, 1997 (Alle navnene, 2001)
  • A Caverna, 2001 (Hulen, 2002)
  • O Homem Duplicado, 2002 (Den andre mannen, 2004)
  • Ensaio sobre a Lucidez, 2004 (En beretning om klarsyn, 2005)
  • As Intermitências da Morte, 2005 (Dødens uteblivelse, 2007)

DramaEndra

  • A noite, 1979
  • Que Farei Com Este Livro?, 1980
  • A Segunda Vida de Francisco de Assis, 1987
  • In Nomine Dei, 1993
  • Don Giovanni ou o Dissoluto Absolvido, 2005

EssayEndra

  • Deste Mundo e do Outro, 1971
  • A Bagagem do Viajante: crónicas, 1973
  • As Opiniões que o DL teve, 1974
  • Os Apontamentos: crónicas política, 1976
  • Viagem a Portugal, 1981 (Reisen til Portugal, 2001, reiseskildring)

DagbøkerEndra

  • Cadernos de Lanzarote: diário [1–5], 1994–1998

BakgrunnsstoffEndra