Lars Lönnroth

Lars Lönnroth (fødd 4. juni 1935) er ein svensk professor i litteraturvitskap.

Lars Lönnroth
Lars Lönnroth.jpg
Fødd4. juni 1935
Göteborg
NasjonalitetSverige
Områdekomparativ lingvistikk, svensk litteratur, history of Icelandic literature
Yrkelitteraturvitar, filolog
InstitusjonarGöteborgs universitet
Aalborg Universitet
Alma materUppsala universitet

BiografiEndra

Lönnroth tok graden fil.lic ved Uppsala universitet i 1961 og fil.dr ved Stockholms universitet i 1965.[1] Han var assistant og associate professor i Scandinavian Studies ved University of California, Berkeley 1965–1974 og professor i litteratur- og tekstvitskap vEd Aalborg Universitet 1974–1982. I åra 1982–2000 var han professor i litteraturvitskap ved Göteborgs universitet, med eit kort avbrot i 1991–1993 då han var kultursjef i Svenska Dagbladet. Han var leiar i Statens konstnärsnämnd 1995–2001 og i Sällskapet Gnistan 1999–2013.

Lönnroth si forsking har i stor grad teke for seg den islandske sogelitteraturen frå mellomalderen. Saman med Sven Delblanc var han redaktør for sjubandsverket Den svenska litteraturen (1987–90). Andre bøker han har skrive er Njál's Saga: A Critical Introduction (1976); Den dubbla scenen. Muntlig diktning från Edda till ABBA (1978); Skaldemjödet i berget (1996) og Ljuva karneval! Om Carl Michael Bellmans diktning (2005). Han har også gjeve ut memoarar.

I 1993 blei Lönnroth utnemnd til heidersmedlem ved Södermanlands-Nerikes nation i Uppsala. Han er også heidersmedlem av Svenska litteratursällskapet i Finland, Det Kongel. Norske Videnskabers Selskab, Kungl. Gustav Adolfs Akademien og Kungl. Vetenskaps- och Vitterhetssamhället i Göteborg.

FamilieEndra

Lönnroth er son av Erik Lönnroth og Ebba Lagercrantz og bror av Johan Lönnroth og Louise Lönnroth. Han er systerson av Olof Lagercrantz og Lis Asklund og syskenbarn av Marika Lagercrantz og David Lagercrantz.

BibliografiEndra

(utval)

  • 1961 – Litteraturforskningens dilemma
  • 1965 – European Sources of Icelandic Saga-Writing
  • 1976 – Njáls saga: A Critical Introduction
  • 1978 – Den dubbla scenen (nytt opplag med oppdatert etterskrift 2008)
  • 1983 – Faust i Göteborg
  • 1995 – Isländska mytsagor (oms. og kommentar, Atlantis)
  • 1996 – Skaldemjödet i berget (Atlantis)
  • 2001 – Tegnér och det nordiskt sublima
  • 2005 – Ljuva Karneval! (Albert Bonniers Förlag)
  • 2006 – Njals saga (oms. og innleiing) (Atlantis)
  • 2009 – Dörrar till främmande rum. Minnesfragment (Atlantis)
  • 2011 – The Academy of Odin: Selected Papers on Old Norse Literature
  • 2014 – Laxdalingarnas saga (oms., Saga Forlag)
  • 2016 – Den poetiska Eddan (oms., innleiing og kommentar, Atlantis)
  • 2017 – Det germanska spåret. En västerländsk litteraturtradition från Tacitus till Tolkien (Natur & Kultur)

Priser og utmerkingarEndra

KjelderEndra

FotnotarEndra

  1. Lönnroth, Lars: European sources of Icelandic saga-writing, Stockholm 1965 (eng). Libris 636948. 

BakgrunnsstoffEndra