Southland på New Zealand

Southland (maori Murihiku) er namnet på den sørlegaste regionenNew Zealand, og også namnet på eit distrikt i denne regionen. Regionen ligg lengst sør på Sørøya, og omfattar også den tredje største øya på New Zealand, Stewart Island/Rakiura, som ligg sør for Sørøya.

Southland/Murihiku
region
Winter Landscape in Western Southland.jpg
Land Flag of New Zealand.svg New Zealand
Folketal 93 800 (estimat juni 2008))
Kart
Southland på New Zealand
45°42′ S 168°6′ E
Position of Southland Region.png
Wikimedia Commons: Southland Region

HistorieEndra

Southland Province (ein mindre del av den noverande regionen som låg kring Invercargill) var opphavleg ein del av provinsen Otago, men området danna sin eigen provins frå 1861 til 1870. Han gjekk då saman med Otago Province att på grunn av økonomiske vanskar, inntil provinsstyret opphøyrde i 1876.

Demografi og administrasjonEndra

 
Kartet viser folketettleiken i Southland ved folketeljinga i 2006. Klikk på kartet for å sjå teiknforklåringa.

BusetnaderEndra

Dei to største og viktigaste bymessige områda i Southland er byen Invercargill og den mindre byen Gore. Southland dekkjer eit område på 28 681 . I følgje eit estimat i juni 2008 var folketalet 93 800, noko som gjer regionen til eit av dei mest sparsamt busette områda på New Zealand. Det store vestlege området i regionen, Fiordland, er nesten utan permanent menneskeleg busetnad.

StyresettEndra

Tre distrikt (Territorial Local Authorities) ligg innanfor Southland:

Nasjonalparkar og turismeEndra

Nasjonalparken Fiordland National Park, som har ei flatevidd på 7 860 km², ligg i Southland. Southland omfattar òg Stewart Island/Rakiura, der mykje av landområdet er verna som Rakiura National Park.

Turisme er ein viktig faktor i økonomien til Southland. I 2003 la tilreisande att 368 millionar NZ$, av dette 92 millionar NZ$ i Fiordland.[1]

Sjå ògEndra

ReferansarEndra

BakgrunnsstoffEndra