Wikipedia:Utvald artikkel/Veke 48, 2015

Biletet viser månen i sentrum, med lag av Jordaatmosfæra frå Jorda ved botnen og overgangen inn i den oransje-farga troposfæren. Troposfæren sluttar brått ved tropopausen, som i biletet framstår som den skarpe grensa mellom oransje- og blå-farga atmosfære. Dei sølvfarga-blå nattlysande skyene strekker seg langt over jordas troposfære.

Jordatmosfæren er eit lag av gass som ligg omkring planeten nn:jorda og som blir helde på plass av gravitasjonskreftene. Han inneheld om lag 78 % nitrogen og 21 % oksygen i tillegg til spor av andre gassar og vassdamp. Denne gassblandinga blir vanlegvis kalla «luft». Atmosfæren vernar livet på jorda ved å absorbere ultrafiolett solstråling og reduserer ekstreme temperaturskilnadar mellom dag og natt.

Atmosfæren har inga fast grense. Han blir gradvis tynnare med høgda og forsvinn til slutt ut i verdsrommet. Tre fjerdedelar av atmosfæren si masse finn ein mellom jordoverflata og opp til 11 km høgd. I USA er personar som reiser over ei høgd på 80 km rekna for å vere astronautar. Høgda 120 km markerer grensa der effektane frå atmosfæren blir merkbare ved reisa tilbake til jorda. Kármánlinja, ved 100 km, er også ofte brukt som grensa mellom atmosfæren og verdsrommet. Atmosfærelaga er oppdelt i nn:troposfæren, troposfæren, mesosfæren og termosfæren. Den gjennomsnittlege temperaturen i atmosfæren ved jordoverflata er 14 °C. Les meir …