Alfred Maurstad

norsk skodespelar og regissør

Alfred Maurstad (26. juli 18965. september 1967) var ein norsk skodespelar, spelemann og regissør. Han vart fødd på Maurstad i Nordfjord.

Alfred Maurstad

Statsborgarskap Noreg
Fødd 26. juli 1896
Vågsøy
Død

5. september 1967 (71 år)
Noreg

Yrke skodespelar, filmregissør, manusforfattar, teaterskodespelar
Medlem av Norsk Kvinnesaksforening
Ektefelle Tordis Maurstad
Alfred Maurstad på Commons

Frå tidleg ungdom spela Alfred Maurstad til dans i Nordfjord, og gjorde fleire store konsertinnspelingar av norske slåttar med hardingfele. Han var ein av dei fyrste som spela hardingfele i norsk radio på 1920-talet. Og han var med i "Hardinfeletrioen" saman med Eivind Groven og Sigbjørn Bernhoft Osa.

Maurstad tok underoffisersskulen i Bergen. Han debuterte på Det Norske Teatret i 1920, og jobba på Nationaltheatret frå 1931. Han var sjef for Trøndelag Teater frå 1948 til 1950.

Maurstad spela hovudrolla i fleire suksessfilmar som Fant, Tørres Snørtevold og Gjest Baardsen.

Som skodespelar vart han legendarisk for tolkingane av hovudrollene i Ibsens Peer Gynt og Hans E. Kincks Driftekaren. I 1955 vann han Aamot-statuetten.

I feriane budde Alfred Maurstad på det vesle småbruket på Maurstad. Det vart sidan overteke av skodespelarsonen Toralv Maurstad (f. 1926). Alfred Maurstad er også far til skodespelar Mari Maurstad.

Alfred Maurstad var Kommandør av St. Olavs orden. I 1977 vart Maurstad-monumentet (av Arnold Haukeland) avduka i Maurstad-parken på Nordfjordeid.