Eivind Reiten

norsk økonom og politikar

Eivind Kristofer Reiten (fødd 2. april 1953 i Midsund i Møre og Romsdal) er ein norsk politikar frå Senterpartiet og næringslivsleiar.

Eivind Reiten
Eivind Reiten på Sentralbanksjefens årstale 2018 (191008).jpg
Fødd2. april 1953 (69 år)
Midsund
Statsborgar avNoreg
PartiSenterpartiet
Yrkepolitikar, samfunnsøkonom, forretningsdrivande
InstitusjonarNorges Tekniske Vitenskapsakademi
Utdanna vedUniversitetet i Oslo
MedlemNorges Tekniske Vitenskapsakademi

Reiten har hatt ei rad politiske verv og var mellom anna statssekretær og statsråd i fiskeridepartementet (fiskeriminister) på midten av 1980-talet. Han arbeidde deretter ei tid i Norsk Hydro før han returnerte til politikken i åra 19891990. Han var då statsråd i olje- og energidepartementet (olje- og energiminister) og hadde ansvaret for liberaliseringa av den norske energimarknaden.

Reiten gjekk attende til Hydro i 1991, og blei generaldirektør i 2001. Han slutta i stillinga 30. mars 2009, og Svein Richard Brandtzæg tok over. Samtidig tok Reiten til som styreleiar i industriselskapet Norske Skog.

Som konsernsjef i Hydro har delte han selskapet i tre. Det som tidlegare var gjødseldivisjonen er no det sjølvstendige selskapet Yara, den tidlegare olje- og gassdivisjonen vart seld til Statoil (StatoilHydro), medan hovudverksemda i Hydro no er aluminiumsproduksjon.

Reiten var frå 1. til 4. oktober 2007 styreleiar for oljeselskapet StatoilHydro. Han gjekk av etter mistankar om at olje- og gassdivisjonen i Hydro hadde vore involvert i korrupsjon i Libya på byrjinga av tiåret. Hydro hadde ikkje rapportert om denne hendinga under fusjonsforhandlingane med Statoil, som då med ein gong sette i gang undersøkingar då saka kom opp.

Eivind Reiten er utdanna sosialøkonom frå Universitetet i Oslo. Han er gift og har to barn.

BakgrunnsstoffEndra