Hop i Bergen

Hop er eit gardsbruk i Fana i Bergen, på austsida av Nordåsvatnet. Området er i dag eit tettbygd villastrøk

Hop
stad
Hopsvatnet.jpg
Hopsvatnet på Hop, nær Wernersholm.
Land Flag of Norway.svg Noreg
Fylke Hordaland
Kommune Bergen
Postnummer 5231-5232 PARADIS
5221 NESTTUN
Gardnummer 41

Hop i Bergen
60°19′36″ N 5°20′19″ E
Wikimedia Commons: Hop, Bergen

NamnEndra

Namnet kjem av det norrøne Hópr som tyder 'lita, inneluka bukt'.

HistorieEndra

Garden vart først nemnd i ei bispejordebok frå om lag 1590 og høyrte då til domkapitlet i Bergen. Frå 1616 var biskopen eigar. Hop var tingstad for Skjold skipreide i 1660- og 1690-åra. I 1703 makeskifte Jacob von Wida til seg Hop og i 1727 sat svigersonen Nils Wium med garden. Seinare sat Malena Klausdotter Lydt med garden, som ho dreiv med innleigd hjelp. I 1747 brann garden ned og Werner Hosewinckel Christie, som var borgar i Bergen, vart eigar i 1749. Seinare eigarar var mellom anna viseborgarmeister Danckert Fasmer og Daniel Friele, før kanseliråd Werner Hosewinckel Christie kjøpte garden i 1784.

StaderEndra

 
Tidlegare «Pedek», eigentleg Petersen & Dekke Tricotagefabrik (1887–1976)

Paradis utgjer den nordlege delen av Hop.

Werner Hosewinckel Christie bygde lystgarden Wernersholm på Hop. Her skreiv Bjørnstjerne Bjørnson «Ja, vi elsker dette landet» i 1859. Nordahl Grieg budde òg på Hop, og i sør ligg Troldhaugen, der Edvard Grieg budde.

Andre stader på Hop er Hop ungdomsskole og tidlegare Hop Tricotagefabrik.

GeografiEndra

Hop grensar til Nordåsvatnet i aust, Skjold i sør, Nesttun i søraust, Nesttunvatnet og Tveiterås i vest, og Gamlehaugen, Storetvedt og Fantoft i nord.

Grensa i nord går langs Jacob Kjødes veg over Nesttunvegen mot Sandbrekkevegen nord for Eikelundtjørna. Frå Eikelundtjørna følgjer grensa elva til Hopsvatnet og vidare sørover til Nesttunvatnet. Her går grensa lang vestsida av Nesttunvatnet til Kutangen og så sørvestover til Kloppedalen på sørsida av Kloppedalstjørna sør til Sundts veg. Den sørlege grensa går så langs Sundtsveg og Skiparviklia til Nordåsvatnet, som er den austlege grensa.

Bybanen i BergenEndra

Bruk av namnetEndra

Hop har gjeve namn til fleire vegar og stader i området.

KjelderEndra