Husqvarna Group er eit svensk føretak som produserer motorsager, steinsager, minitraktorar, grasklipparar, o.l.

Husqvarna Group


Selskapsformaktiebolag Sjå dette på Wikidata
Skipa1689
DotterselskapHusqvarna (United Kingdom) Sjå dette på Wikidata
Bransjemaskinteknikk
Produkthagebruksreiskap Sjå dette på Wikidata
LandSverige Sjå dette på Wikidata
HovudkontorHuskvarna Sjå dette på Wikidata
Nettstadhttps://www.husqvarnagroup.com
Husqvarna-fabrikken i Huskvarna.

Soge Endra

 
Husqvarna 500 cc konkuransesykkel, frå 1935.

Husqvarna Vapenfabriks AB tok til å produsera gevær i 1689. I perioden 1978 til 2006 var Husqvarne eit dotterselskap under Electrolux, men har frå 2006 vore eit sjølvstendig aksjeselskap.

I perioden 1896 til 1963 produserte Husqvarna trøsyklar. I perioden 1903 til 1986 produserte dei motorsyklar, og var spesielt kjende for terrengmotorsyklane sine. Dei produserte mellom anna motorsyklar med autmatgir for det svenske forsvaret. I 1965/66 gjekk Husqvarna og Monark-Cresent inn ein avtale, der dei vart samde om at Husqvarna skulle ta over motorsagproduksjonen til Monark-Cresent, mot at Monark-Cresent tok over produksjonen av påhengsmotorar og syklar frå Husqvarna, men Husqvarna heldt fram med å produsera mopedar fram til 1967[1]. I juni 2007 køpte BMW Motorrad rettane til motorsykkelmerket Husqvarna, og i 2013 overtok det austerrikske føretaket Pierer retten til varemerket Husqvarna for motorsyklar. Husqvarna har òg produsert vedomnar og kjøleskap.

Produkt Endra

Husqvarna har mange fabrikkar og lagar mange forskjellige produkt.

Motorsager Endra

 
Husqvarna motorsag.

Husqvarne tok til å produsera motorsager i 1958, då dei kom på marknaden med modellen Alska I, som det vart laga berre 100 av.[1] I 1950 kom A90, som hadde direktedrift. Seinare kom det mange forbetra modellar. Motorsagprodusenten Johnsereds, som i perioden 1979 til 2006 var eit dotterselskap under Electrolux, er no ein del av Husqvarna, og i dag produserer Husqvarna motorsager som dei sel under varemerka Husqvarna og Jonsereds. Det vert òg produsert ryddesager. I 1970 kjøpte Husqvarna Tandsbys mekaniska verkstad, som produserte motorsager og ryddesager under varemerket «Companion».

Hagemaskinar Endra

Husqvarne produserer minitraktorar, grasklipparar, grastrimmarar, hekksakser, lauvblåsarar, jordfresarar, snøfresarar, osb.

Steinsager Endra

Husqvarne ein storprodusenet av ulike steinsager.

Referansar Endra

  1. 1,0 1,1 Jensen, A., Motorsager i Norge, Arnulf Jensen, 2010.

Bakgrunnsstoff Endra