Kvithai

haiart
Kvithai

Status i verda: VU Sårbar

Kvithai
Kvithai

Systematikk
Rike: Animalia
Rekkje: Chordata
Klasse: Chondrichthyes
Orden: Lamniformes
Familie: Elasmobranchii
Slekt: Carcharodon
Art: C. carcharias
Vitskapleg namn
Carcharodon carcharias

Kvithaien (Carcharodon carcharias) er ein stor haiart som lever på grunt vatn i alle dei store verdshava, helst i tempererte til tropiske hav. Kvithaien er den einaste arten i slekta si, Carcharodon.

SkildringEndra

Store kvithaiar kan bli opp til åtte meter lange og vega over 2 tonn. Dei blir kjønnsmogne om lag 15 år gamle, og kan leva i rundt 30 år. Kvithaien lever helst åleine, men kan sjeldan sjåast i par. Dei føder levande ungar, mellom fem og ti i kvart kull. Haien har mange, skarpe tenner på 8-10 cm, og lever av sel, sjøpattedyr og fisk. I dag har kvithaien status som truga art grunna ulike menneskelege inngrep.

Åtak på menneskeEndra

Kvithaien har elles blitt illgjeten gjennom filmen Haisommer (1975) av Steven Spielberg, basert på ein roman av Peter Benchley. I filmen blir amerikanske badegjester massakrert av ein kjempekvithai på nær 8 meter og tre tonn. I røynda er ikkje menneske favorittbyttet til kvithaien. Ifylgje Engelsk Wikipedia er det på verdsbasis registrert 66 åtak av kvithai på menneske sidan år 2000; av desse var det berre 14 som enda med døden.

KjelderEndra