Al Jardine

amerikansk musikar

Alan Charles «Al» Jardine (fødd 3. september 1942 i Lima i Ohio) er eit av medlemmane som starta det amerikanske bandet The Beach Boys. Han var ein av gitaristane deira og song stundom solovokal. I lag med resten av bandet vart han innlemma i Rock and Roll Hall of Fame i 1988.

Al Jardine

Fødd3. september 1942 (81 år)
FødestadLima
FødenamnAlan Charles Jardine
OpphavLima i Ohio i USA
Aktiv1961 - til i dag
SjangerRock, pop, surfemusikk
InstrumentVokal, gitar, bass
Kjende instrumentFender Stratocaster
PlateselskapChess Records
Mercury Records
Atco Records
Verka sommusikar, songar, songar og låtskrivar, gitarist, pianist, musikkprodusent, tannlege

Jardine trefte og vart ven med Brian Wilsonvidaregåande skule. I lag med brørne til Brian Wilson, Dennis og Carl, og syskenbornet deira Mike Love var han med på å starte bandet i 1961. Han spelte bass på den første innspelinga til Beach Boys, «Surfin'» i 1961. Han slutta like etter for å studere på tannlækjarstudiet. Han kom tilbake til bandet i 1963.

Jardine syng solovokal på songar som «Help Me Rhonda», «Then I Kissed Her» og «Transcendental Meditation», og har òg vore medlåtskrivar på fleire av songane deira.

I 2008 kom det første albumet hans, A Postcard from California, der han har med gjesteartistar som Neil Young, Steve Miller, Brian Wilson, David Marks, Glen Campbell, Gerry Beckley, Stephen Stills og David Crosby.

Kjelder endre

Bakgrunnsstoff endre