Den maronittiske kyrkja

Den maronittiske kyrkja (eller Den maronittisk-katolske kyrkja; Den maronittiske gresk-katolske kyrkja) er ei av 23 særkyrkjer i den katolske kyrkja. Kyrkja følgjer den bysantinske ritusen og brukar syrisk og arabisk som liturgisk språk, men anerkjenner paven som religiøst overhovud. Den maronittiske kyrkja har kring 3 100 000 tilhengarar, dei fleste i Midtausten, Sør- og Nord-Amerika. Ho utgjer ei av dei viktigaste religiøse gruppene i Libanon, der rundt 21 % av folkesetnaden er maronittar.

Den maronittiske kyrkja
Coat of Arms of the Maronite Patriarchate.svg
Våpenet til det maronittiske patriarkatet
HovudkontorBkerké
Den maronittiske krossen

Kyrkja går tilbake til heilage Maron, som levde kring 400. Ho byrja med klosterordenen han grunnla. På 600-talet utvikla maronittane seg til ei eiga kyrkje, ettersom dei var tilhengarar av monoteletismen. Patriarken, Yuhanna Marun, sigra over keisar Justinian II av Bysants. På 1100-talet gjekk kyrkja inn i ein kommunion med pavestolen.

Kyrkja har politisk sett spelt ei stor rolle i nyare tid. Den libanesiske borgarkrigen på 1900-talet stod for ein stor del mellom maronittane og muslimane. Ifølgje nasjonaltraktaten skal presidenten i Libanon vera maronitt, medan statsministeren skal vera sunni-muslim, formannen i parlamentet sjia-muslim og viseformannen drusar.

Kyrkja er leia av den maronittiske patriarken av Antiokia, som no har sete i klosteret Bkerké i utkanten av Jounieh nord for Beirut. Patriarken sidan 2011 er kardinal Bechara Boutros al-Rahi.

Sølibat er ikkje eit krav for prestane, men for biskopane og patriarkane.

StrukturEndra

Den maronittiske kyrkja er organisert i 23 eparki (bispedømme), der åtte er erkeeparki (kursivert i lista). I tillegg kjem to eksarkat (mindre skrifttype i lista).

StrukturEndra

Den maronittiske kyrkja er delt inn i 23 eparki (bispedømme), der åtte er erkeepark (kursivert i lista). I tillegg kjem to eksarkat (mindre skrifttype i lista).

KjelderEndra

BakgrunnsstoffEndra

  Commons har multimedium som gjeld: Den maronittiske kyrkja