Nittedal kommune

kommune i Akershus
(Omdirigert frå Nittedal)

Nittedal er ein kommune i Viken fylke. Kommunen grensar i nord til Lunner og til Nannestad, i aust til Gjerdrum, i søraust til Lillestrøm og i sør og vest til Oslo.

Nittedal kommune
kommune
Kommunevåpen
Land Flag of Norway.svg Noreg
Fylke Viken
Adm.senter Rotnes
Areal 186 km²
 - land 180 km²
 - vatn km²
Folketal 23 545 (1. januar 2018)
Målform bokmål
Ordførar Hilde Thorkildsen (Ap)
Kommunenr. 0233
NO 0233 Nittedal.svg
Wikimedia Commons: Nittedal
Nettstad: www.nittedal.kommune.no

Nittedal kommune har ikkje éin stor tettstad som mange andre kommunar, men mange mindre. Hagan er den største av desse tettstadene og ligg i sør like ved bygrensa til Oslo. Rotnes ligg i midtre del av kommunen. I nordlege delar av kommunen, som òg blir kalla Hakadal, er Åneby den største av fleire små tettstader.

Namnet NittedalEndra

 
Nittelva renn gjennom Nittedal frå nord til sør. Her er ho fotografert ved tettstaden Hagan sør i dalen. Nittelva kjem frå Harestuvatnet i Lunner kommune i Oppland og renn ut i innsjøen Øyeren ved Lillestrøm.
 
Nittedal rådhus, som ligg ved tettstaden Rotnes midt i dalen.

Namnet Nittedal kjem av norrønt Nitjudalr. Etterleddet dalr tyder 'dal', medan forleddet Nitju er genitiv singularis av Nitja, som er det gamle namnet på Nittelva. Det er uvisst kva Nitja tyder. Moderne skriftbasert uttale er [²nitedɑːɽ] eller [²nitedɑːɳ], men tradisjonell uttale er [²nedɑɳ].

GeologiEndra

Nittedal høyrer til Oslofeltet. Spesielt kjent er Nittedalskalderaen, som er restane etter vulkansk aktivitet i permtida.[1]

Kjende nittedølarEndra

KjelderEndra

  1. Bjørn T. Larsen, Snorre Olaussen, Bjørn Sundvoll og Michel Heerman: «Vulkaner, forkastninger og ørkenklima. Osloriften og Nordsjøen i karbon og perm, 359–251 millioner år», i Ivar Ramberg et al. (red.): Landet blir til. Norges geologi. Norsk Geologisk Forening 2007.

BakgrunnsstoffEndra

  Denne geografiartikkelen er ei spire. Du kan hjelpe Nynorsk Wikipedia gjennom å utvide han.