Chiribiquetesmaragd

Chiribiquetesmaragd

Status i verda: LC Livskraftig

 Chiribiquetesmaragd 
Systematikk
Rike: Animalia
Rekkje: Chordata
Klasse: Aves
Orden: Caprimulgiformes
Familie: Trochilidae
Underfamilie: Trochilinae
Slekt: Chlorostilbon
Art: C. olivaresi
Namn på andre språk
 • Engelsk: Chiribiquete Emerald
 • Vitskapleg namn
  Chlorostilbon olivaresi
  Stiles, 1996

  Chiribiquetesmaragd (Chlorostilbon olivaresi) er ein mellomstor kolibri med særs innskrenka leveområde langt sør i Colombia.

  SkildringEndra

  Chiribiquetesmaragden har kroppslengd på ca. 9 centimeter og kroppsvekta er i underkant av 4 gram, hoa nokre mindre enn hannfuglar. Som andre smaragdkolibriar syner arten kjønnsdimorfisme, og hofuglen har få synlege artspesifikke trekk.

  Hannfuglen har eit stort kjenneleg område i strupen med blåfarge, han har raudt i undernebbet og halen er berre svakt kløfta. Fjørdrakta er elles grøn, men med mørk, stålblå hale.

  Hoa er lys grå frå strupen og nedover undersida, halen er for det meste blågrøn, elles er drakta grøn, men med gråleg andlet og kvitt strek bak augo.

  Arten er berre kjent frå opne område med savanne og småkratt i Sierra de Chiribiquete i Colombia, dette området er totalt ca. 6 500 km² i departementa Guaviare og Caquetá. I tillegg til at arten beitar på blomar jakter han òg insekt.[1]

  Lite er kjent om storleiken av populasjonen og om utviklinga, arten har vore skildra som den dominerande kolibrien i det litle utbreiingsområdet sitt.[2]

  KjelderEndra

  Referansar
  1. Stiles et al (1999)
  2. BirdLife International (2015)