Opna hovudmenyen

Fyresdal kommune

kommune i Telemark

Fyresdal er ein norsk kommune som ligg sørvest i Telemark fylke. Han grensar mot Åmli, Bygland og Valle i Aust-Agder fylke, og mot Tokke, Kviteseid og Nissedal i Telemark.

Fyresdal kommune
kommune
Kommunevåpen
Land Flag of Norway.svg Noreg
Fylke Telemark
Adm.senter Fyresdal
Areal 1 281 km²
 - land 1 110 km²
 - vatn 181 km²
Folketal 1 320 (1. januar 2018)
Folketettleik 1 / km²
Målform nynorsk
Ordførar Erik Skjervagen (Ap)
Kommunenr. 0831
NO 0831 Fyresdal.svg
Wikimedia Commons: Fyresdal
Nettstad: www.fyresdal.kommune.no

Kommunen vart oppretta som Moland ved innføringa av formannskapslovene i 1838 og har ikkje hatt grensebrigde. Namnet blei endra til Fyresdal i 1879. Kommuneadministrasjonen held til i tettstaden Fyresdal.

Namn og symbolEndra

Opphavet til namnet Fyresdal er usikkert. Ein teori er at det kjem frå norrønt Fyrisdalr, der førstedelen av namnet er genitiv *Fyrir (no Fyresvatn) og viser til treslaget furu. Det siste elementet, dalr, tyder 'dal'. Ein person frå Fyresdal vert kalla for «fyresdøl».

Kommunevåpenet til Fyresdal viser to skråstilte øksar i sølv på grøn botn. Det står for jordbruksnæring og skogdrift.[1] Våpenet vart godkjent ved kongeleg resolusjon den 24. april 1992.

 
Utsyn over Fyresvatn

GeografiEndra

Kommunen er prega av Fyresdalen, eit nord-sørgåande dalsystem med det 26 km lange Fyresvatnet i botnen.

NæringslivEndra

Dei viktigaste næringane i Fyresdal har gjennom lengre tid vore skogbruk og jordbruk, særleg med husdyr som sau og storfe. Skogane gir ein årleg produksjon på om lag 33 000 m³ tømmer kvart år.[1] Kommunen har òg tre kraftverk med ein årleg produksjon på 327 GWh. Fjellterrenget har lenge vore brukt til jakt og fiske, og trekker i dag turistar.

Det er litt industri i kommunen, mellom anna Telemark Kildevann som tappar kjeldevatn, ein mekanisk verkstad og møbel- og trevareindustri.

SamferdsleEndra

 
Tårnet på Fyresdal flyplass

Langs Fyresvassdraget gjennom kommunen går Fylkesveg 355 frå nord til sør, der han har samband med Rv. 41. I nord er han knytt saman med Fv. 38, og møter Europaveg 134 Drammen-Haugesund på Åmot i Vinje.[1] Like nord for administrasjonssenteret Fyresdal, ved Verpe, ligg ein småflyplass, Fyresdal flyplass.

KulturEndra

Ved Molandsmoen står Skeisteinen, ein runestein frå 1100-talet. Eit stort gravfelt ligg i parkområdet Øyskogen, med nokre freda furutre.

I kommunen ligg Moland kyrkje, ei krosskyrkje i tre frå 1843, og Veum kyrkje frå 1873.[1]

Kjende personar frå FyresdalEndra

KjelderEndra

FotnotarEndra

BakgrunnsstoffEndra