Per Gjelten (5. desember 192725. januar 1991) var ein norsk kombinertløpar og skihoppar, fødd og død i Trondheim. Han vart norsk meister i kombinert i 1952 og kom på fjerdeplassen i verdsmeisterskapen på ski i 1954. Gjelten representerte Slemmestad Idrettsforening.

Per Gjelten
Statsborgarskap Noreg
Fødd 5. desember 1927
Trondheim
Død

25. januar 1991 (63 år)

Idrett langrenn, kombinert
Tok del i

Vinter-OL 1952

Aktiv

endre

Gjelten byrja tevle mot kombinerteliten i Noreg i 1949-sesongen, og fekk ein åttandeplass i NM på Steinkjer og ein sjetteplass i Holmenkollen. Året etter vart han i noregsmeisterskapen på ski nummer fem i kombinert og nummer sju i hopprennet. Som året før gjorde han det betre i Holmenkollen, der han tok fjerdeplassen i kombinertrennet. Han vann så kombinertøvinga i Falun i 1951, framom landsmennene Johan Vanvik og Ottar Gjermundshaug. Sidan i sesongen vart han nummer sju i Lahti og kom på andreplass etter Simon Slåttvik i Holmenkollen. I NM i Narvik vart han nummer åtte.

Gjelten sigra i kombinert under NM på ski i 1952, sølvmedaljen gjekk til Ottar Gjermundshaug, medan kombinertkjempene Simon Slåttvik og Sverre Stenersen fekk kvar sin bronsemedalje. I det spesielle hopprennet kom Gjelten på delt tolvteplass. Han deltok for Noreg i vinter-OL i Oslo og kom på femteplass i kombinertøvinga. I 1953 kom Gjelten på andreplass både i NM, bakom Slåttvik, og i Lahti, bakom Eeti Nieminen frå Finland, medan han i Holmenkollen vart nummer fire.

I 1954 deltok Gjelten i VM på ski i Falun og vart nummer fire i kombinert. Same plasseringa fekk han i noregsmeisterskapen på Kongsvinger. I 1955 vart han nummer sju i Holmenkollen. Betre gjekk det i 1956, han tok då bronsemedaljen i NM i Drammen, bak Stenersen og Tormod Knutsen. Elles vart han same sesongen nummer fire i Falun og seks i både Lahti og Holmenkollen. Han kom på åttandeplass i NM i Oslo 1958, og la deretter opp.

Kjelder

endre