Tiger
Bengaltiger Panthera tigris tigris i Rajasthan
Bengaltiger Panthera tigris tigris i Rajasthan
Utbreiing og status
Status i verda: EN Sterkt trugaUtbreiinga av tiger
Utbreiinga av tiger
Systematikk
Rike: Dyr Animalia
Rekkje: Ryggstrengdyr Chordata
Underrekkje: Virveldyr Vertebrata
Klasse: Pattedyr Mammalia
Orden: Rovpattedyr Carnivora
Familie: Kattefamilien Felidae
Slekt: Store kattedyr Panthera
Art: Tiger P. tigris
Vitskapleg namn
Panthera tigris
Underartar

Tigeren er eit stort rovdyr som lever i ymse skogområde i Asia. Det er det største av kattedyra, og kan drepa husdyr og menneske. I løpet av det siste hundreåret har 94 % av alle verdas tigrar forsvunne, og det finst truleg berre 5 000-7 000 ville tigrar igjen. Nokre underartar er utrydda, og artar er rekna som truga.

Tiger
Namn på andre språk
SvenskTiger
DanskTiger
EngelskTiger
TyskTiger
FranskTigre
SpanskTigre
RussiskTigr (Тигр)
Kvite tigrar i dyrehagen i Singapore som drikk vatn.

SkildringEndra

Det finst åtte ulike underartar av tigrar, og dei varierer i storleik. Den største, sibirtigeren (Panthera tigris altaica), har ei kroppslengde mellom 270 og 310 cm og ei vekt på opptil 260 kg. Dei minste variantane, som lever i Indonesia, veg så lite som 100 kg og er ikkje lengre enn 220-270 cm.

UtbreiingEndra

Dei ulike tigerunderartane lever i isolerte populasjonar i fleire asiatiske land, mellom anna India, Mandsjuria, Bangladesh, Burma, Nepal, Kina og Indonesia. Dei største førekomstane av tigrar finst i mangroveområdet Sundarbans i India og Bangladesh, der det held til over 3000 bengaltigrar.

 
Leikande malaysiatigerungar.

ÅtferdEndra

Tigeren lever åleine i store territoriar, og har berre kontakt med andre tigrar i paringstida. Han er hovudsakleg nattaktiv, og lever for det meste på store pattedyr han angriper bakifrå eller frå sida. Menneskeetande tigrar finst berre unntaksvis; det handlar då oftast om skadde eller eldre individ som ikkje er i stand til å jakta på dei vanlege byttedyra.

KjelderEndra

  • Verdens dyr, Cappelen 1985

BakgrunnsstoffEndra

  Wikimedia Commons har multimedia som gjeld: Tiger