Wikipedia:Utvald bokmålsartikkel/2008

Utvald bokmålsartikkel-arkiv: 20052006200720082009201020112012201320142015201620172018

Veke 1
James Gandolfini spiller hovedrollen som Tony Soprano

Sopranos er en amerikansk prisbelønnet drama-serie som ble vist på TV i USA fra januar 1999 til juni 2007. Den ble skapt av David Chase, og ble vist på HBO i USA. I Norge hadde serien premiere på NRK2 den 6. januar 2000, men ble etter hvert flyttet over til NRK1. Det ble totalt produsert 86 episoder og seks sesonger av serien.

Serien handler i hovedsak om familiefaren og mafiasjefen Tony Soprano og de problemer han må hanskes med, både hjemme og i en gruppe med menn som han er sjef over i New Jerseys mafiamiljø. I tillegg sliter han med psykiske problemer og ser seg tvunget til å oppsøke psykolog. I hovedrollen som Tony Soprano er James Gandolfini.

Sopranos har blitt omtalt som «kanskje det største mesterstykket innen pop-kultur noensinne» av det amerikanske bransjetidsskriftet Vanity Fair. (mer)
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 2
Blåhvalen er det største dyret som noensinne har levd. Her sammen med en hektordelfin, og for sammenligningens skyld: et menneske

Hvaler (Cetacea) er store pattedyr som gjennom evolusjon har blitt spesielt tilpasset et liv i vann, derfor kalles de også sjøpattedyr. Det finnes over 80 arter. De fleste artene holder til i havet, men det finnes også eksempler på arter som lever i ferskvann. Blant hvalene finner man også verdens største pattedyr, den enorme blåhvalen som kan veie opp mot 200 tonn og bli over 30 m. lang. Den minste av alle hvaler er den lille hektordelfinen. Hvaler deles tradisjonelt inn i to underordener, basert på tannstrukturen: bardehvaler og tannhvaler. (Mer)
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 3
Muhammad Ali Pasja

Egypts historie fra 1803 til 1882 er en periode med storstilt modernisering og gigantiske reformforsøk. I spissen for disse prosessene var de egyptiske visekongene, khedivene. Muhammad Ali, den første khediven, tok makten i 1805 og satte i gang tiltak som snart skulle gjøre Egypt til en av de mest utviklede statene utenfor Europa. Disse moderniseringsprogrammene førte også til at staten brukte mye penger og satte seg i stor gjeld, og den svekkede økonomiske situasjonen medvirket til at Storbritannia til slutt okkuperte Egypt i 1882. (Mer)
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 4
Parker i Oslo

Artikkelen Parker i Oslo vant bokmåls-Wikipedias artikkelkonkurranse.
Oslo er en usedvanlig grønn by. Byens lave tetthet er utnyttet til treplantning i gatene, forhager, og små grøntanlegg der anledningen byr seg. Et nett av turveier binder parkene sammen og knytter byen til marka.

Fra byens vekst skjøt fart midt på 1800-tallet ble det sikret områder til parker. Østkanten har vært prioritert og har mange store parker, mens deler av den tette byen på vestkanten (Majorstuen, Frogner) har mindre god parkdekning. Av byens befolkning er det vel 5% som ikke har et grønt område innen 300 meter fra bolig. (Mer)
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 5
Det bor flest portugisisktalende i Sør-Amerika

Artikkelen Portugisisk er vinner i Artikkelkonkurransens ungdomsklasse
Portugisisk (língua portuguesa) er et iberoromansk språk i den indoeuropeiske språkfamilien. Språket utviklet seg i nordre del av Portugal og i det som i dag er provinsen Galicia i Spania. Det er det eneste offisielle språket i Angola, Brasil, Guinea-Bissau, Kapp Verde, Mosambik, Portugal og São Tomé og Príncipe, og er et av flere offisielle språk i Macau, Øst-Timor og Ekvatorial-Guinea.

Med i overkant av 200 millioner brukere regnes portugisisk som det sjette mest talte språk i verden. Flesteparten, 186 millioner, kommer fra Sør-Amerika. Portugisisk fungerer også som et lingua franca i Afrika. Språket ble spredt over hele verden i løpet av det 15. og 16. århundret, da Portugal ble en stor, global kolonimakt. Koloniene spant seg fra Brasil i Sør-Amerika til Macau i Kina. (Mer)
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 6
Escherichia coli-celler forstørret 25 000 ganger

Bakterier (gresk: βακτεριον [bakterion] = «liten stav») er encellede mikroorganismer. De er typisk bare noen få mikrometer lange og kan inneha mange forskjellige former, eksempler på disse fasongene er staver, kuler og spiraler. Studien av bakterier er en gren av mikrobiologien. Bakterier er allestedsnærværende på jorden og kan leve i alle slags miljøer. De har blitt påvist i jordsmonn, radioaktiv væske og varme kilder for å nevne noen. Det er omlag 40 millioner bakterieceller i et gram jord og én million bakterieceller i en milliliter ferskt vann; i hele verden er det omtrent fem kvintillioner (5×1030) bakterier. Bakterier spiller en vital rolle i resirkulering av næringsstoffer, og mange prosesser er avhengige av bakterier, slik som fiksering av nitrogen fra atmosfæren. (Mer)
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 7
Filmen roses for samspill, regi og manus

Casablanca er en romantisk amerikansk filmklassiker fra 1942 der handlingen utspiller seg i den Vichy-regjerte fransk-marokkanske byen Casablanca under andre verdenskrig. Filmen ble regissert av Michael Curtiz med filmstjernene Humphrey Bogart og Ingrid Bergman i hovedrollene.

Filmen fokuserte på Ricks konflikt mellom kjærlighet og moral: Han må velge mellom sin kjærlighet til Ilsa og sitt behov for å gjøre det riktige ved å hjelpe hennes mann, motstandsbevegelseshelten Victor, med å flykte fra Casablanca for å fortsette kampen mot nazistene. Filmens populariteten har økt med tiden, og den er konstant rangert nær toppen på de ulike listene over tidenes beste filmer. Filmkritikere har rost Bogarts og Bergmans karismatiske skuespillerprestasjoner, kjemien dem i mellom, figurenes dybde, den stramme regien, det blendende manuskriptet og filmens emosjonelle effekt som helhet. (Mer)
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 8
Holmenkollen skianlegg i Oslo

Artikkelen er ukens artikkel i anledning Norges Skiforbunds 100-årsjubileum
Holmenkollmedaljen blir kalt skisportens høyeste utmerkelse i Norge. Det er en medalje som siden 1895 utdeles av Skiforeningen etter en vurdering av kandidater og i hovedsak deres utmerkelse i Holmenkollrennene. I etterkrigstiden ble det åpnet for et bredere nedslagsfelt for tildeling av medaljen. I alt har 155 norske og utenlandske skiløpere mottatt utmerkelsen (2007). Medaljen er tegnet av Andreas Bloch. (Mer)
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 9

Den store proletære kulturrevolusjon (无产阶级文化大革命 = Wúchǎn Jiējí Wénhuà Dà Gémìng), ofte forkortet til Den store kulturrevolusjon (文化大革命 Wénhuà Dà Gémìng), eller enda enklere til Kulturrevolusjonen (文革 wéngé), var en serie gjennomgripende politiske kampanjer i det kommunistiske Kina for å forandre samfunnet fra bunnen av.

Kulturrevolusjonen regnes som regel for å ha vart fra 1966 til 1976. Mao Zedong stod bak, og et fremtredende motiv for ham var å bevare og styrke sin egen maktposisjon. Under de år det hele pågikk, var det store utrenskninger og ødeleggelser. Antall ofre regnes i millioner og økonomien led. Mellommenneskelige relasjoner ble ødelagt, og grunnfestede samfunnsverdier ble skadet. Religioner, minoriteter, folk med suspekt sosial bakgrunn eller akademisk bakgrunn ble nådeløst forfulgt og vesentlige deler av kinesisk kulturarv gikk tapt. Selv om Kulturrevolusjonen ble drevet gjennom av det kinesiske kommunistpartis ledelse, rammet den også kommunister i Kina, både ved utrenskninger og drap. (Mer)
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 10
[[Fil:|120x170px|link={{{3}}}|Som tysk kansler regnes Angela Merkel som den mektigste kvinnen i verden]]

Angela Merkel (født 1954) er en tysk konservativ politiker. Hun har vært leder for CDU siden 2000 og fra 2005 har hun vært Tysklands kansler. I 2007 var hun også vert for G8-toppmøtet og president for Det europeiske råd. Forbes Magazine utpekte henne både i 2006 og 2007 til den mektigste kvinnen i verden.

Merkel er utdannet fysiker og startet sin politiske karrière som pressetalskvinne i Lothar de Maizières kristeligdemokratiske regjering etter den demokratiske revolusjonen i DDR i 1989. Merkel ble nestleder i CDU i 1991 og i 1998 ble hun generalsekretær i partiet. Som følge av finansieringsskandalen i partiet kunne hun utmanøvrere alle konkurrenter og ble valgt til partileder i 2000. Hun tok over som opposisjonsleder i parlamentet i 2002, og kunne danne regjering i storkoalisjon med SPD etter valget i 2005, som Tysklands første kvinnelige kansler. (Mer)
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 11
Midtbygda i Skatval sett fra Forbordsfjellet

Skatval er en bygd i Stjørdal kommune i Nord-Trøndelag. Stedet ligger ved Trondheimsfjorden, nord i Stjørdal kommune og omfatter blant annet slike landemerker som Forbordsfjellet og Steinvikholmen festning. Skatval var selvstendig kommune fra 1902 til 1964, og fra 1850 til 1902 del av Nedre Stjørdal formannskapsdistrikt.

Halvøya er karakteristisk for de flate landbruksbygdene rundt Trondheimsfjorden, med et svakt bølgende landskap avbrutt av enkelte åser og berg. Naturen preges av dyrket mark og nåleskog, og somme steder også løvskog. Områdene Forbordsfjellet og Langstein domineres av større fjell, tjønner, myrer og skog. (mer)
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 12
[[Fil:|120x170px|link={{{3}}}|Johannes av Montecorvino regnes som den første Kina-misjonær]]

Kinesisk kirkehistorie til år 1500 omfatter en periode som dekkes av legender og et økende antall arkeologiske funn, og går over i perioder med med sikret historisk kunnskap, fra den tidlige middelalders vell av kilder, og senere århundrers reiseskildringer, pavelige misjonsoppdrag og nedtegnelser både på europeisk og kinesisk hold.

Det har lenge vært legender om et meget tidlig kristent nærvær i Kina, allerede i apostolisk tid eller noe senere. Ingen håndfaste beviser finnes, og vanligvis har forskere avvist muligheten. Men nyere funn har tilføyd brikker til puslespillet, slik at det nå ikke lenger er så lett å tilbakevise muligheten for noen kristne under Han-dynastiets Kina. Handelsveiene sjøverts til Kina var vel etablerte, og i vest strakte de seg fra områder dit kristendommen hadde spredt seg raskt. Muligheten for at kristne kan ha kommet under det første århundre kan ikke avfeies. Dette er en spekulasjon som har fått ny næring etter funn av et gammelt kors som kan stamme fra årene rett etter den senere Han-tiden (25-220 e.Kr.) og til gravinnskrifter fra 86 e.Kr., oppbevart i kunstmuseet i Xuzhou i Jiangsu.

Den første sikrede informasjon om kristne i Kina er imidlertid fra 600-tallet, og det dreide seg da om syro-orientalske handelsfolk fra det gamle Persia og deres biskoper, prester og munker. (mer)
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 13
Anni Friesinger fikk statuetten i 2003

Oscarstatuetten er en hederspris som deles ut innen hurtigløp på skøyter. Prisen er til minne om skøyteløperen Oscar Mathisen og har siden 1959 vært tildelt av Oslo Skøiteklub som en markering av sesongens største skøytebragd. Statuetten er en miniatyr av billedhuggeren Arne Durbans statue av Oscar Mathisen, som står utenfor Frogner stadion. Utdelingen skjer i forbindelse med Oscarløpet like før jul.

Utvelgelsen av årets største skøytebragd har hovedsakelig vært basert på prestasjoner fra internasjonale mesterskap som EM på skøyter, allround for damer og herrer, VM på skøyter, allround for damer og herrer, OL-medaljer for damer og herrer. Verdensrekordløp kan være avgjørende for utfallet. De åtte første årene, frem til 1967, kunne ikke en utøver vinne trofeet mer enn én gang. Dermed kunne ikke for eksempel den første mottakeren av statuetten, Knut Johannesen, belønnes med en ny etter den fantastiske 10 000-meteren i OL 1960. Tilsvarende kunne heller ikke svensken Jonny Nilsson tildeles oscarstatuetten etter VM-gullet i 1963. Statuetten var forbeholdt menn helt frem til 1987, og Bonnie Blair var den første kvinne som mottok trofeet i 1992. (Mer)
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 14
Nypresset olivenolje, fra Anghiari, Italia

Olivenolje er en vegetabilsk fruktolje av oliven, som er en tradisjonell tresort i middelhavslandene. Den blir normalt brukt i matlaging, kosmetikk, legemidler, såper og som brensel for oljelamper. Olivenolje anses som en sunn olje på grunn av dens høye innhold av enumettet fett (hovedsakelig oljesyre) og polyfenoler. Oljens egenskaper varierer med de ulike landsbruksmetoder, oliventyper og hvor langt frukten har kommet i modningsprosessen ved høsting. I matlaging kan den brukes enten rå (f.eks. i salatdressinger eller som smørerstatning til pasta), eller til steking og koking.

Fargen på olivenolje kan variere fra grønn til gylden gull. I ufiltrert form kan det også fremstå litt tåkete. Fargestoffene er i olivenfruktens substanser. Grønn olivenolje farges av stoffet klorofyll (opptil 10 ppm), mens gylden gull kommer av karoten. Farge har ingen betydning for olivenoljens kvalitet.

All produksjon begynner ved å knuse olivenfrukten, ved bruk av store møllesteiner, til en pasta av olivenkjøtt og kjerner. (Mer)
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 15
Annette Munch vant debutantprisen i 2006. (Foto: Eva Rose Furmyr)

Kultur- og kirkedepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur utdeles årlig. Prisen deles ut i 7 ulike kategorier: for skjønnlitteratur, sakprosa, tegneserier mv. Prisene for 2007 utdeles fredag 11. april 2008 av statsråd Trond Giske.

Bakgrunnen for etableringen av prisene var blant annet ønsket om å styrke den nasjonale barnelitteraturen etter krigens knapphet på utgivelser, og å skape en motvekt mot et økende antallet tegneserier. Prisen ble fram til 2002 administrert av Statens bibliotektilsyn, med Det rådgivende utvalg for barne- og ungdomslitteratur for folke- og skolebibliotek som jury. Fra 2003 er juryering og administrasjon overtatt av Norsk barnebokinstitutt. Premien består av et pengebeløp. Prisen ble opprettet i 1948. Over 260 forfattere, illustratører, tegneserieskapere og oversettere har mottatt prisen, og det gjør den til den største barnelitteraturprisen i Norge. (Mer)
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 16
Den norske visebølgens viktigste instrument var gitaren

Visebølgen i Norge startet i siste halvdel av 1960-tallet. Gjennom flere epokegjørende plateutgivelser fra ledende viseartister som The Young Norwegians, Øystein Sunde, ASA, Ole Paus, Lars Klevstrand, Hege Tunaal, Lillebjørn Nilsen og Finn Kalvik fikk visebølgen sitt egentlige gjennombrudd omkring 1970.

Visesangen oppnådde enorm popularitet, og ble ungdomsmusikk i Norge, på lik linje med rock, pop, jazz, blues og beat. Også på de mange større konsertmønstringene og frikonsertene som fant sted i Osloområdet i løpet av våren og høsten 1971 sto visesangen side om side med andre musikkgenre. Det var en god blanding av visesangere, lyrikere, rockeband og jazzartister som opptrådte. (Mer)
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 17
Russ foran Slottet i Oslo 17. mai 2002.

Russ og russefeiring er et norsk kulturfenomen som bygger på en dansk tradisjon. Når elevene avslutter videregående skole, kaller de seg russ, og markerer dette med festing og spesielle russeskikker. En markering av fullført gymnasium fins mange steder i verden, men den norske feiringen er på mange måter særegen. Russeskikkene omfatter blant annet russekro, russerevy og russeavis (som utgis og selges 17.mai). Tradisjonelt har det vært såkalte rødruss, det vil si elever med examen artium fra gymnas (i dag allmennfag), og blåruss, det vil si elever fra handelsgymnas (i dag allmennfag med økonomi). Flere ukers feiring topper seg ofte opp mot og avsluttes på nasjonaldagen 17. mai da det mange steder er egne russetog etter barnetoget. Russeaktivitetene arrangeres ikke av skolene, men av elevene selv.

Før 1970-tallet var vanligvis det villeste og frekkeste russen gjorde, å vekke lærerne grytidlig 17. mai. Siden har aktivitetene utartet, og hver vår kritiseres russen i massemediene og av enkelte rektorer for trafikkfarlige russebiler, pengesløsing, overdreven festing med skadelig alkoholforbruk, sexovergrep og hærverk, samt for uro på skolene og mobbing av andre elever. Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 18
Federal Reserve er sentralbank, og utsteder amerikanske sedler

Federal Reserve er sentralbanken i USA. I dagligtale brukes ofte forkortelsen The Fed, men det fulle navnet på hele sentralbanksystemet er egentlig Federal Reserve System.

Det amerikanske sentralbanksystemet er unikt på verdensbasis. Systemet er en hybrid av tolv privat eide sentralbanker («Federal Reserve Banks») og en politisk utpekt ledelse. Det øverste nivået i systemet er Board of Governors som holder til i Washington D.C. Dette styret utpekes av USAs president og godkjennes av Senatet. Under styret kommer Federal Open Market Committee, som har hovedansvaret for landets pengepolitikk. Denne komiteen består av Board of Governors og formennene for fem av de tolv Federal Reserve Banks. Under disse kommer de tolv bankene, som i stor grad tar seg av de praktiske gjøremålene til sentralbanksystemet. (Les mer...)
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 19
Denne uken er det 100 år siden Norges første motordrevne bussrute startet

Norsk rutebilhistorie hadde sin begynnelse på slutten av 1800-tallet, med karjol og såkalt omnibus, som var en vogn trukket av hester. Norges første ordinære bussrute med motordrevet kjøretøy, gikk i Møre og Romsdal i 1908, fra Molde i nordøstlig retning til Batnfjordsøra. Dette var et gjennombrudd og det dukket opp en rekke rutetilbud og selskaper, og mange steder var det sterk konkurranse om gods og passasjerer.

Før bilen ble allemannseie var rutebilene et transporttilbud brukt av folk flest. Bussen har derfor hatt stor betydning, og har spilt en sentral rolle både i folks hverdag og for utviklingen av det moderne Norge. Busstrafikk er fleksibelt og gir mulighet til å betjene både distrikter og tettsteder.

I 1929 ble Norges Rutebileieres Forbund stiftet. I 2007 stod busstrafikken for 63% av alle kollektivreiser i Norge. Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 20
[[Fil:|120x170px|link={{{3}}}|Overskrift i The Palestine Post som kunngjør opprettelsen av staten Israel 14. mai 1948]]

Israel (hebraisk: יִשְרָאֵל Yisra'el), arabisk: إسرائيل Isrā'īl) er et land i Midtøsten, på den sørøstlige Middelhavskysten. Landet grenser mot Libanon i nord, Syria og Jordan i øst og Egypt i sørvest, og består av et geografisk variert landskap innenfor sitt relativt begrensede landområde. Landet grenser også til Vestbredden og Gazastripen, som delvis administreres av den palestinske selvstyremyndigheten. Med et folketall på omkring 7,26 millioner, hvor brorparten er jøder, er Israel den eneste jødiske staten i verden. Det er også hjemlandet til arabiske muslimer, arabiske kristne, drusere og samaritanere i tillegg til andre religiøse og etniske minoriteter. (Mer)
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 21
Et av flere malerier som viser slaget ved Alvøen mellom de små, norske fartøyene og den store, engelske fregatten «Tartar»

Slaget ved Alvøen var et sjøslag som ble utkjempet mellom en engelsk fregatt og en norsk styrke bestående av fire kanonjoller og en kanonsjalupp, 16. mai 1808. Slaget fant sted i Vatlestraumen ved Alvøen like sørvest for Bergen.

Den britiske fregatten HMS «Tartar» var på vei inn til Bergen for å uskadeliggjøre eller ta i prise et hollandsk kaperfartøy som hadde søkt inn til Bergen for reparasjon. Om kvelden den 15. mai løp det inn melding til Bergenhus om at en engelsk fregatt var i leden. Om natten/morgenen den 16. mai ble fem norske kanonfartøyer sendt ut for å møte fienden.

Slaget varte i vel en time og endte med at fregatten flyktet ut Hjeltefjorden. Engelskmennene tapte 12 mann og skipet fikk store materielle skader. Blant de falne var skipssjefen selv. De norske tapene skrev seg til fem mann, i tillegg til flere sårede. Trefningen fikk betydning da en så at små kanonbåter kunne bekjempe større fartøy innenskjærs langs norskekysten. Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 22
En Kyliks, en drikkeskåltype som ble brukt i finere selskaper i antikkens Hellas, c. 500 f.Kr.. (British Museum)

Maten i antikkens Hellas var karakterisert ved sparsommelighet, noe som reflekterte de dårlige levevilkårene på landsbygden. Kostholdet var basert på de tre grunnleggende råvarene ved Middelhavet: hvete, olivenolje og vin. Grekerne hadde tre måltid om dagen: Frokost (ἀκρατισμός / akratismós) som bestod av byggbrød dyppet i vin (ἄκρατος / ákratos), noen ganger supplert med fiken eller oliven; lunsj (ἄριστον / ariston) og middag (δεῖπνον / deĩpnon), det viktigste måltidet, vanligvis om kvelden.

Frem til det 3. århundre f.Kr., var begrensingene, påført av de fysiske og klimatiske forrholdene på landet, sett på som hellig. Grekerne satte pris på gledene ved maten, men verdsatte enkelthet. Kulinariske og gastronomiske undersøkelser ble sett på som en form for orientalsk holdningsløshet; perserne ble sett på som dekadente på grunn av deres luksuriøse smak. (Mer)
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 23
Slaven representert som en kortere person ved siden av herskerinnen. Vase fra Glyptothek i Munchen

Slaveriet i antikkens Hellas var en essensiell del av samfunnet. Mange av de som levde i oldtiden så ikke bare på slaveriet som viktig, men også som en helt naturlig del av samfunnet. Verken stoikerne eller de tidlige kristne stilte spørsmålstegn vedrørende virket. Når det er sagt, var det imidlertid også noen isolerte debatter rundt slavespørsmålet, spesielt hos Platon.

Grekerne i antikken hadde mange forskjellige ord for å beskrive slavene, men mange av disse ordene må settes ordentlig inn i kontekst for å unngå tvetydighet. I det greske språket som ble brukt av Homer, ble slavene kalt δμώς, dmos. I en militær kontekst betyr uttrykket «fange», som i krigsbytte; med andre ord, eiendom. Under den klassiske perioden brukte man uttrykket ἀνδράποδον, andrápodon, som bokstavelig betyr «en med menneskeføtter», i motsetning til τετράποδον, tetrapodon, som betyr firbent, eller buskap. Det mest vanlige uttrykket er utvilsomt δοῦλος, doûlos; dette uttrykket kan også bli brukt metaforisk for andre eierforhold, som en bys herreskap over en annen, eller foreldrene overfor deres barn. (Mer)
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 24
Stikkemygg - som denne - utgjør bare en liten del av myggene

Mygg (Nematocera) er en gruppe av tovingene (Diptera). Den andre gruppen er fluer. Mygg skiller seg fra fluene ved at de har mer enn fire ledd i antennene. Mygg er mellom fire og cirka 50 millimeter lange. Det er 29 familiegrupper i Norge, med over 2 000 arter. Det er beskrevet over 33 000 nålevende arter i verden i tillegg er det beskrevet svært mange utdødde grupper og arter ut fra funn i rav eller som fossiler.

Det er bare noen få arter som stikker eller biter. De fleste arter er harmløse. I dagligtale er «mygg» det samme som stikkemygg, men denne gruppen utgjør bare en liten del av alle mygg. Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 25
Henrik Wergeland, født 17. juni 1808

Henrik Wergeland (1808-1845) omtales ofte som Norges største lyriker gjennom tidene. Han er universell i sin tematikk og har vært sammenliknet med diktere som Byron, Pusjkin og Hugo.

Wergelands diktning spenner fra det visjonære, kosmologiske diktet Skabelsen, Mennesket og Messias til barnedikt som «Den prægtigklædte Sommerfugl», fra undergangsdikt som «Cæsaris» til idyller som «Hardanger». Den engelske Lods kan kalles en versroman med et dickensk blikk for de ulike samfunnslag. Skarp sosial tendens forekommer også i novellistiske skisser og dikt som f.eks. «Pigen paa Anatomikammeret». Det befriede Europa og Spaniolen føyer seg inn i rekken av frihetsdikt, mens «Røde og grå Dompaper» viser Wergelands evne til å kommunisere med de minste.

Fredrik Paasche skriver om ham i Norsk litteraturhistorie: «Shakespeares billed-sprog er ikke så rigt som hans, de norrøne skalders ikke så levende.» Les mer
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 26
Ingeborg Refling Hagen fra Tangen i Hedmark skapte Suttung-bevegelsen, oppkalt etter skaldedrikken i norrøn mytologi, «Suttungs mjød»

Ingeborg Refling Hagen (1895-1989) var en norsk forfatter og kulturarbeider. Hun debuterte i 1920 med Når elv skifter leie, noveller fra gammelt Hedmarksmiljø. I tiåret som fulgte kom det en rekke romaner og novellistiske fortellinger skrevet i en fortettet, lyrisk-musikalsk stil med sterk egentone. I 1932 stod hun fram som lyriker med samlinga Jeg vil hem att, som ble en nordisk salgssuksess for lyrikk. Under andre verdenskrig gikk hun inn i motstandsarbeidet og redigerte Jøssingposten. Den illegale virksomheten førte til at hun ble arrestert midt i desember 1941.

Ingeborg Refling Hagen er opphavet til et særegent kulturarbeid som etter krigen fikk ny giv og ble kjent som Suttung-bevegelsen. En frukt av dette arbeidet var Suttungteateret på Tangen. (Mer)
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 27
Newtons vugge på et eksemplar av hans Philosophiae naturalis principia mathematica.

Philosophiæ naturalis principia mathematica (latin: «matematiske prinsipper for naturlig filosofi», ofte forkortet til Principia eller Principia Mathematica) er et verk i tre bind av Isaac Newton som ble utgitt 5. juli 1687. Det inneholder formuleringen av det som har blitt kjent som Newtons bevegelseslover, som la grunnlaget for klassisk mekanikk og også Newtons universelle gravitasjonsteori. Han utledet også Keplers lover for planetenes bevegelser, som tidligere bare hadde vært empirisk fastslått.

Gjennom formuleringen av sine teorier om fysikk, hadde Newton levert viktige bidrag til utviklingen av en gren av matematikken som senere har blitt kjent som kalkulus eller matematisk analyse. Det analytiske matematiske språket ble imidlertid i liten grad brukt i Principia, her formulerte Newton sine bevisføringer som geometriske argumenter i den euklidske tradisjonen.

Det er i verket Principia at Newton utrykker sin berømte Hypotheses non fingo («Jeg danner ingen hypoteser.»). Les mer …
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 28
Øya Mykines, malt av Sámal Joensen-Mikines, på frimerke fra 1975

Færøysk (føroyskt, uttales [ˈføːɹɪst] eller [ˈføːɹɪʂt]) er en del av den vestnordiske språkfamilien. Som islandsk har færøysk utviklet seg fra de gammelnorske dialektene som nybyggerne i vikingtiden hadde med seg fra det vestlige Norge.

Færøysk snakkes av rundt 60 000 mennesker, i første rekke de 48 000 innbyggerne på Færøyene, hvor det har vært offisielt språk siden 1937. Færøyinger og islendinger kan til en viss grad forstå hverandre, men ikke uten problem. Ettersom færøyingene lærer dansk på skolen har gøtudansk oppstått.

Færøysk ble i mange hundre år bevart kun gjennom muntlig tale. Husaviksbrevet, datert til år 1407, er den siste færøyske skriften på over 300 år. Historisk er færøysk en mellomting av islandsk og vestnorske dialekter, og som fra midten av 1800-tallet ble utviklet til et skriftspråk. V.U. Hammershaimb utgav en skriftlig standard for færøysk i 1854. Selv om dette kunne ha vært en mulighet til å skape en lydnær rettskriving, som i walisisk, valgte han å legge fram em rettskriving sammenfallende med en ubrutt skriftlig tradisjon fra det gamle norrøne språket. Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 29
Nelson Mandela fyller 90 år denne uken. Bilde fra 1998

Nelson Mandela (født 18. juli 1918) var Sør-Afrikas første svarte president (19941999), og landets første president valgt i frie valg blant alle landets borgere. Før han ble president hadde han i en årrekke vært en av de førende anti-apartheidaktivister i landet, og hadde sittet fengslet i 27 år, mye av tiden på Robben Island.

Både nasjonalt og internasjonalt ble Mandela et tydelig og samlende symbol på frihet og likeverd, mens apartheidregimet og dets støttespillere forsøkte å fremstille både Mandela og partiet ANC som kommunister og terrorister.

Da han i 1990 ble løslatt fra fangenskap gikk han i bresjen for en politikk for forsoning og samarbeid, som bidro til å føre landet inn i et multietnisk demokrati. For dette arbeidet fikk han Nobels fredspris i 1993, sammen med Sør-Afrikas daværende president de Klerk. Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 30
Selvprotrett fra 1912

Egon Schiele (1890-1918) var en østerriksk maler, som i ettertid blir regnet blant de store figurative malerne på tidlig 1900-tall. Blant verkene finnes en stor andel intense selvportretter. Hans figurer er vanligvis vridd og skjeve, noe som gjør ham til en representant for ekspresjonismen. Hans intense og korte liv og malestil gjorde ham også til et ikon blant tidens bohemer.

En kort stund etter Klimts død i februar 1918, var Schiele den mest betydningsfulle kunstneren i Østerrike. Hans utstilling i Wien i 1918 var en stor suksess hvor han solgte en relkke av bildene han hadde på utstillingen. Men i ettertid kan det synes som om han var for ung da han døde til å prege ettertiden i sterk grad. Likevel var det stor interesse for bildene hans både i Østerrike og Tyskland, i hvert fall fram til den nasjonalsosialistiske maktovertakelsen i 1933 i Tyskland og Anschluss av Østerrike i 1938. I den nazistiske kunstsynet ble Schieles kunst stemplet som «degenerert». Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 31
Kangxi-keiseren (1661-1722)

Kangxi-keiseren (Kāngxī, født Xuanye, 玄燁, i 1654 i Den forbudte by i Beijing, død 1722 i Det gamle sommerpalass i Beijing) var den fjerde keiseren av Qing-dynastiet, men bare den andre Qing-keiseren som hersket over hele Kina, fra 1661 til 1722.

Han er kjent som en av den kinesiske histories største keisere. Hans regjeringstid på 61 år gjør ham til den lengstregjerende av alle de kinesiske keisere, skjønt man må da være klar over at han ble keiser i en alder av åtte år og at de første årene var styringsansvaret utøvd av fire regenter og hans bestemor enkekeiserinnen Xiaozhuang. Under hans regjeringstid ble Qing-Kinas territorium utvidet og sikret, og landet opplevde så stabilitet og velstandsvekst. Selv om Kangxi må regnes som mandsju, var han av mindre enn halvt mandsjuisk avstamning - han hadde også kinesiske og mongolske forfedre. Kangxi-keiseren var seg dette bevisst. Og han la stor vekt på at mandsjuer og kinesere skulle behandles likt, og sørget for at kineserne ble likt representert i alle avdelinger av det keiserlige styringsapparat.

Han døde som en desillusjonert mann. Likevel ble hans ettermæle et svært positivt, han regnes som en av Kinas mest fremragende keisere. Noe som kan anføres for det, er hans samvittighetsfulle styre, hans anstrengelser for å være upartisk mellom mandsjuer og kinesere og hans anstrengelser for å leve opp til konfucianismens keiserideal. Les mer
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 32
Beijing markert på kart over Kina

Beijing er hovedstaden i Folkerepublikken Kina. Den har vært Kinas hovedstad siden oktober 1949 og innen det i en rekke andre kortere eller lengre perioder. Nå er den også er en av Folkerepublikken Kinas fire byprovinser, hvilket vil si at byen er direkte underlagt staten i likhet med provinser.

I selve bykjernen bodde pr. 1.1.2007 7,6 millioner personer. I Běijīngs totale forvaltningsområde (hele byprovinsen) bodde 17,43 millioner.

Beijing er Kinas politiske og kulturelle sentrum, mens Kinas folkerikeste by, Shanghai, fremdeles kan sies å være landets økonomiske sentrum, i skarp konkurranse med Hongkong. Gjennom sin lange historie har Beijing opparbeidet en variert og enestående kulturarv. Mest kjent er Tiānānmén (ved Den himmelske freds plass) og keiserpalasset og templene i Gùgōng (Den forbudte by), som siden 1987 har stått på UNESCOs liste over Verdens kulturarv. På verdensarvlisten står også Himmeltempelet, Lamatempelet og Konfuciustempelet.

Nær byen finnes flere storslagne kulturminner, som den kinesiske mur i nord og i nordvest, og Ming-dynastiets graver.

Běijīng skal arrangere Sommer-OL 2008. En olympisk bydel er vokst opp noe nord for bykjernen. Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 33
Den himmelske freds plass - eller Tiananmen-plassen - i Beijing

Massakren på Den himmelske freds plass fant sted den 4. juni 1989 på og rundt Den himmelske freds plass i Beijing, Kina. Mellom 15. april og 4. juni 1989 ble det avholdt omfattende demonstrasjoner av studenter og arbeidere på plassen og tilhørende områder. Selv om protestene manglet en samlet ledelse var kravene økt demokrati og frihet og kritikk av korrupsjon innen det regjerende kommunistpartiet. Det var også demonstrasjoner i andre kinesiske byer, som Shanghai, men de andre protestene forløp fredelig.

Demonstrasjonen ble slått ned av militære styrker og flere hundre mennesker omkom. Den kinesiske regjeringen anslo antall døde til 2-300, avisen New York Times oppga 4-800 mens de demonstrerende aktivistene mente rundt 2-3 tusen mennesker ble drept. Etter demonstrasjonene var slått ned gjennomførte den kinesiske regjeringen en arrestasjonsbølge for å undertrykke demonstrantene og deres støttespillere, stengte utenlandsk presse ute fra landet og innførte streng sensur rundt det som hadde skjedd. Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 34
Ham-Kam er 90 år denne uka. Bildet viser Kenneth Dokken (nå Odd) i en kamp høsten 2007

Hamarkameratene (eller Ham-Kam) ble stiftet i 1918, og er Hamars fremste fotballag. Klubben spiller i 2008 i Tippeligaen og hovedtrener er Arne Erlandsen. Laget spiller sine hjemmekamper på Briskeby gressbane, og supporterklubben har tatt navnet Briskebybanden.

I 1969 rykket klubben for første gang opp til norsk fotballs høyeste nivå, og oppnådde året etter sin hittil største sportslige prestasjon da laget debuterte med bronsemedalje i serien. Siden har klubben vekslet mellom de tre øverste nivåer, uten noen større sportslige resultater å vise til. Med sju nedrykk er Ham-Kam det laget som flest ganger har måttet ta steget fra toppserien og ned i divisjonen under. Laget har kommet til semifinalen i norgesmesterskapet seks ganger, men aldri tatt seg til finalen. Les mer..
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 35
Minnesmerket fra byen Novgorods 1000-årsjubileum

Russlands historie begynner med østslaverne. Den første østslaviske statsdannelsen var Kievriket, som tok til seg kristendommen fra Det bysantinske rike i 988. Dette markerte begynnelsen på en syntese av bysantinsk og slavisk kultur som skulle definere russisk kultur det neste årtusen. Kievriket gikk i oppløsning etter mongolenes invasjon på 1230-tallet, og ble etterfulgt av diverse småstater som Novgorod og Pskov, som kjempet for å bli Kievrikets kulturelle og politiske etterfølger.

Etter det trettende århundre ble Moskva gradvis den dominerende makten i Russland. På syttenhundretallet var Storfyrstedømmet Moskva blitt til Det russiske keiserdømme, som strakte seg fra Polen til Stillehavet. Ekspansjonen vestover skjerpet Russlands bevissthet om forskjellene fra resten av Europa og gjorde slutt på isolasjonen fra tidligere tider.

Etter kommunismens fall ble Russland en føderativ republikk, som ble anerkjent som Sovjetunionens etterfølger. Landet mistet imidlertid statusen som supermakt, på grunn av store vanskeligheter med å få etablert et stabilt, post-kommunistisk styresett og økonomi. Den sovjetiske planøkonomien ble på 1990-tallet erstattet med et system med elementer av kapitalisme og markedsøkonomi, ofte med et brutalt resultat. Dagens Russland har arvet mange politiske og sosiale trekk fra tsartiden og sovjettiden. Les mer
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 36
Andre verdenskrig sluttet offisielt 2. september 1945.

Andre verdenskrig er den mest omfattende militære konflikt i verdenshistorien. Den involverte en stor del av verdens land, og ble utkjempet samtidig i flere verdensdeler. Selv om det hadde vært krig i Asia siden 1931, er det den mest utbredte oppfatning blant faghistorikere og folk flest at andre verdenskrig brøt ut 1. september 1939, da Tyskland invaderte Polen med påfølgende krigserklæringer fra Storbritannia og Frankrike.

Krigen ble utkjempet av to grupperinger: aksemaktene, som bestod av Tyskland, Italia, Japan og deres forbundsfeller, og de allierte, Storbritannia (1939), Canada (1939), USA (1941), Sovjetunionen (1941), Frankrike (1940), Kina (1939) og deres forbundsfeller.

Den andre verdenskrig varte frem til 1945, og endte med aksemaktenes totale nederlag. I løpet av krigen hadde hele 60 millioner mennesker mistet livet, noe som gjør andre verdenskrig til historiens blodigste konflikt. Les mer ...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 37
«For veik, for veik, er kongens bue», sa Einar Tambarskjelve.

Slaget ved Svolder (norrønt Svǫlð) var et sjøslag som ble utkjempet vest i Østersjøen i september 999 eller 1000. Kong Olav Tryggvason av Norge seilte hjem etter en ekspedisjon til Vendland (Pommern). Han ble overfalt av en allianse mellom Svein Tjugeskjegg, konge av Danmark, Olof Skötkonung, konge av Sverige, og Eirik Håkonsson, ladejarl fra Trøndelag. Kong Olav hadde kun 11 skip i slaget mot en overvekt av bortimot 70. Hans skip ble ryddet ett etter ett, og det siste var det berømte Ormen Lange som Eirik jarl erobret da Olav i desperasjon kastet seg selv på sjøen.

Etter slaget ble Norge formelt styrt av ladejarlen som et lydrike under Danmark og Sverige; Danmark overtok kontrollen i Viken, det vil si områdene rundt Oslofjorden, Sverige fikk Møre, Ranrike og norske besittelser øst for Trøndelag, mens Eirik jarl styrte Vestlandet, Trøndelag og Hålogaland mer eller mindre selvstendig.

Slaget ved Svolder er nevnt i en rekke historiske kilder til tross for at man den dag i dag ikke er sikre på hvor stedet lå. Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 38
Fjellet Sermitsiaq ved Nuuk på Grønland. Denne uken er det 800 år siden de norrøne bosetningene på Grønland sendte sitt siste livstegn til omverdenen

Eirik Raude (født ca 950Jæren, død ca 1003Grønland) (norrønt Eiríkr rauði) var en norrøn oppdager som grunnla den første bosetning på det land som han kalte for Grønland. Tilnavnet røde fikk han sannsynligvis for sitt rødlige hår og skjegg, og kanskje også for sitt ilske humør. Eirik nevnes i Eirik Raudes saga og i Grønlendingenes saga som innbyrdes spriker på detaljene.

Selv om populærhistorien har gitt Eirik Raude rollen som oppdageren av Grønland, hadde flere andre norrøne menn både oppdaget og forsøkt å bosette seg der før ham. Gunnbjørn Ulvsson kom ut av kurs en menneskealder før Eirik og fikk i sikte noen skjær i vest som fikk navn etter ham, Gunnbjørnskjær. Etter Gunnbjørn kom Snøbjørn Galte. I henhold til de islandske opptegnelsene forsøkte Snøbjørn Galte å bosette seg på Grønland, men forsøket endte i katastrofe.

I henhold til sagaen kom Eirik Raude i land ved den jøkelen som heter Blåserk. Derfra seilte han sørover langs østkysten for å se om det gikk an å bo der. Han rundet sørenden, nåværende Kapp Farvel, og nådde til slutt en del av kysten som i store og hele hadde områder som var isfri, dype fjorder som minnet om Norge. Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 39

Estoniaforliset var et dramatisk forlis i Østersjøen høsten 1994. MF «Estonia» var en stor og moderne bilferge bygd i 1979 av verftet Jos. L. Meyer i Tyskland. Den 28. september 1994 sank det i Østersjøen, og 852 mennesker mistet livet. Den direkte årsaken til ulykken var svikt i låsene på baugporten som gikk i stykker under belastningen av bølgene. Da porten brakk løs fra båten dro den med seg rampen som dekket for åpningen til bildekket bak porten. Dette førte til at vann trengte inn på bildekket som destabiliserte skipet og satte i gang en katastrofal kjede av hendelser som førte til at skipet sank. Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 40
Riksdagsbygningen i Berlin med «Enhetsflagget». Dette flagget symboliserer Tysklands gjenforening og er heist dag og natt. Tysklands nasjonaldag er 3. oktober, dvs denne uken

Tysklands flagg er en vannrett delt trikolor i fargene svart over rødt over gult. Den gule fargen omtales ofte på tysk som «gull» og skal være en mørk gul-gylden fargetone. Flagget ble tatt i bruk som nasjonalflagg i Tyskland i 1919 og igjen i 1949. Det er i størrelsesforholdet 3:5.

I DDRs siste dager kunne man i demonstrasjoner mot kommunistregimet se landets flagg med riksvåpenet utskåret, slik at det etterlot et hull, en symbolsk parallell til oppstanden i Ungarn i 1956 og til Ceauşescus fall i Romania i julen 1989.

Som følge av nasjonalsosialistenes omfattende bruk av flagg og symboler i sin agitasjon og propaganda, og Øst-Tysklands tilsvarende praksis i etterkrigstiden, har flaggbruk vært sett på med en viss skepsis i Forbundsrepublikken. I etterkrigstiden har flagg derfor vært benyttet i begrenset grad i Tyskland, og da først og fremst vært i offisiell sammenheng. Dette endret seg i forbindelse med VM i fotball 2006 da tyskere i Forbundsrepublikken for første gang tok i bruk flagget i et omfang og på en måte som tilsvarer det som er kjent fra de skandinaviske land. Tysklands flagg
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 41
Regjeringens forslag til Statsbudsjett medregnet Folketrygden for 2008 («Gul bok»).

Statsbudsjettet er det budsjettet som omhandler den norske statens utgiftsrammer og anslåtte inntekter i et kalenderår. Det gir Regjeringen og etatene i stat og kommune en fullmakt til å bruke penger, og fastsetter retningslinjene for pengebruken. Det fastsetter også satsene for innkreving av skatter og avgifter og anslår hvor store inntekter dette totalt sett vil gi (skatte- og avgiftsprovenyet).

Vedtak av Statsbudsjettet er ved siden av lovgivningen Stortingets viktigste gjøremål. Budsjettet vedtas med hjemmel i Norges Grunnlovs § 75 d som sier at det tilkommer Stortinget «at bevilge de til Statsudgifterne fornødne Pengesummer». I mangel av en lov som regulerer budsjettprosessen, har Stortinget vedtatt Bevilgningsreglementet som regulerer budsjettering og regnskapsførsel. Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 42
David Irving - Holocaustfornekter og/eller dissident

David Irving (født 1938) er en britisk forfatter. Han har gjort seg mest bemerket som Holocaust-fornekter, en karakteristikk han imidlertid selv avviser. Irving har skrevet et trettitalls bøker om andre verdenskrig, blant annet biografier både om Hitler, Goebbels, Churchill, samt bombingen av Dresden. Irving er svært kontroversiell, noe som understrekes av den kjensgjerning at han (per 2006) er utestengt fra seks land. Mens mange andre historikere vil berømme han for sin evne til å spore opp ukjente kilder, avviser de som oftest troverdigheten til hans tolkninger av kildene. Irving satt fengslet i 13 måneder, fra 2005 til 2006, etter å ha blitt arrestert og dømt for å ha fornektet Holocaust. Denne dommen fikk både ros og kritikk, hvor kritikken i det vesentlige gikk ut på at dette var brudd på ytringsfriheten. Les mer
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 43
De første tusen leddene og delsummene av 1 − 2 + 3 − 4 + …

1 − 2 + 3 − 4 + · · · er i matematikken den uendelige rekken hvis ledd er de positive heltallene i økende rekkefølge, med alternerende fortegn. Summen av de m første leddene i rekken uttrykkes med summenotasjon som

Den uendelige rekken divergerer, i den forstand at følgen av delsummene (1, −1, 2, −2, …) ikke går mot noen endelig grense. Ekvivalent sier man at 1 − 2 + 3 − 4 + … ikke har noen sum.

På tross av dette skrev Leonhard Euler på midten av 1700-tallet noe han innrømte var en paradoksal ligning:

En rigorøs forklaring på denne ligningen kom ikke før langt senere. Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 44
Oklahoma

Oklahoma er en delstat i den sørlig-sentrale regionen av USA. Oklahoma City er delstatens hovedstad og største by. Med ca. 3,5 millioner innbyggere er Oklahoma den 28. mest folkerike delstaten i USA. Delstaten ble opprettet i det som var Indianerterritoriet den 16. november 1907, og ble den 46. delstaten.

Med sine små fjellrekker, prærier og østlige skoger ligger mesteparten av Oklahoma i regionene Great Plains og Ozark Highlands. Mange av dagens innbyggere har tyske, irske og innfødt amerikanske stamfedre. Det tales mer enn 25 indianerspråk i delstaten. I dag finnes det flere hovedkvarter for indianerstammer i denne delstaten enn i noen annen. Oklahoma ligger i et område der tre kulturelle regioner møtes, og delstaten har historisk vært tilholdssted for kvegfarmere, nybyggere i sør og et offisielt stadfestet indianerterritorium. Religiøst er delstaten en del av «bibelbeltet», et område hvor den konservative evangeliske kristendommen dominerer.

Delstaten er en stor produsent av naturgass, olje og mat. Andre viktige industriområder er luftfart, energi, telekommunikasjon og bioteknologi. (Les mer)
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 45
George_Washington var den første presidenten

Liste over USAs presidenter omfatter 42 presidenter siden konstitusjonen trådte i kraft i 1789. George Washington (bildet) var den første presidenten, og George W. Bush er det 42. folkevalgte statsoverhode i USA. Fire av presidentene har blitt drept i sin embetstid, mens flere har dødd en naturlig død.

Listen viser presidentenes regjeringstid, parti og deres visepresidenter. (Les mer)
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 46
Polens riksvåpen. Polens nasjonaldag er 11. november, og landet feirer i år 90-årsjubileum for gjenetableringen som fri stat.

Polen (polsk Polska) er et land i Sentral-Europa. Med et areal på 312 679 km² er Polen verdens 69. største land. Polens befolkning utgjør over 38,1 millioner mennesker, for det meste bosatt i store byer som Łódź, landets historiske hovedstad Kraków og nåværende hovedstad Warszawa.

Den første polske staten oppstod i 966, med et territorium som ligner på Polens moderne grenser. Polen gikk i 1569 inn i en langvarig union med Storhertugdømmet Litauen. Unionen ble oppløst i 1795, og Polen ble delt mellom sine naboland Russland, Preussen og Østerrike. Polen vant sin selvstendighet tilbake i 1918 etter første verdenskrig, men tapte den igjen under andre verdenskrig. Etter krigen ble Polen omdannet til et kommunistisk «østblokkland» under sovjetisk kontroll. I 1989 kvittet Polen seg med kommuniststyret, og etablerte «Den tredje polske republikk». I dag er Polen et parlamentarisk demokrati bestående av seksten voivodskap, og er det sjette mest befolkede medlemsland i EU. Landet er dessuten medlem i NATO og OECD. Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 47
Kontroll til Nintendo 64, som spillet The Legend of Zelda: Ocarina of Time ble utgitt til for ti år siden, 21. november 1998.

The Legend of Zelda: Ocarina of Time (ゼルダの伝説 時のオカリナ Zeruda no Densetsu Toki no Okarina?) er et action-eventyrspill utviklet av Nintendo EAD og utgitt av Nintendo til Nintendo 64. Det er det femte spillet i The Legend of Zelda-serien og det første spillet som ble gitt ut til Nintendo 64. Spillet ble lansert i Japan 21. november 1998, i Nord-Amerika 23. november 1998 og i Europa 18. desember 1998. I 2000 ble den direkte oppfølgeren Majora's Mask gitt ut.

Ocarina of Time foregår i kongedømmet Hyrule, hvor protagonisten Link må stoppe den onde skurken Ganondorf fra å skaffe seg den legendariske Triforce, en magisk gjenstand sammensatt av tre triangler som gir eieren makt til å styre Hyrule. For å hindre Ganondorf i å gjøre dette, må Link reise frem og tilbake gjennom tiden ved hjelp av en okarina kalt «Ocarina of Time».

Seks måneder etter utgivelsen hadde Ocarina of Time solgt over syv millioner eksemplarer, og til dags dato har spillet solgt omtrent 7,6 millioner eksemplarer. I tillegg til dets kommersielle suksess har spillet blitt rangert som et av de beste videospillene noensinne, blant annet av nettsiden GameSpot og av magasinet Edge. I 1999 ble Ocarina of Time kåret til «årets spill» av Academy of Interactive Arts & Sciences og ble nummer to i IGNs liste over de «100 beste videospill gjennom tidene». Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 48
Norbatt var en del av FNs midlertidige styrke i Libanon

Norbatt - Den norske FN-bataljonen i Libanon, var en del av Den norske FN-styrken i Libanon (NORCO), en avdeling av FNs midlertidige styrke i Libanon (eng. United Nations Interim Force in LebanonUNIFIL).

Norbatt ble opprettet i 1978 og eksisterte gjennom 41 kontingenter til 1998. Norbatt bestod i første kontingent av geværkompaniene 1, 2 og 3 som fra kontingent 2 ble omorganisert til geværkompaniene A og B – og videre ett stabskompani med forsterket sanitetstropp, sambandstropp og pionertropp samt bataljonsstab. Ca. 21 400 nordmenn tjenestegjorde i Norbatt i en eller flere kontingenter.

Området Norbatt dekket lå i det sørøstlige hjørnet av Libanon og var 55 km² og var ett av seks ansvarsområder i Unifil. Ca. 550 nordmenn tjenestegjorde i Norbatt til enhver tid. Gjennom de første kontingentene tilhørte Blate-området den nepalske FN-styrken, men da Nepbatt trakk seg ut tok Norbatt over det. BN-stab og STKP lå den aller første tiden sør for den lille landsbyen Ebel es-Saqi ved bensinstasjonen hvor veien svinger opp til Marjayoun, men etter at nepaleserne i mai/juni 1978 ankom området, ble Ebel es-Saqi inntatt og gjennom fleste kontingentene lå hovedkvarteret inne i selve landsbyen. Omkring 1991 ble det flyttet til posisjonen 4-2HQ på Falkehøyden (Jabal Qalaat Jabbour), like nord for landsbyen. En rekke steder i Norbatt fikk norske navn av det norske personellet. Les mer …
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 49
Islands riksvåpen. 1. desember 2008 er det 90 år siden Island ble uavhengig fra Danmark.

Islands historie er kort i forhold til mange andre europeiske land, fra slutten av 800-tallet e. Kr. og til i dag, men også i geologiske forstand er Island en ung øy. Island ble dannet for rundt 20 millioner år siden av en serie med vulkanske utbrudd i den undersjøiske fjellrygg som kalles for Den midtatlantiske ryggen. Det eldste steinprøven som er funnet dateres tilbake til ca 16 millioner år.
Den første permanente bosetningen på Island skjedde - i henhold til Landnåmabok - ved Reykjavík i år 874 ved Ingolf Arnarsson. Fra 930 møttes representanter fra hele øya ved et felles ting, kalt Alltinget, for å fastsette lover, avgjøre tvister og dømme lovbrytere. Usikkerheten om Alltingets domstolsmyndighet uløste en rekke ættestrider fram til ca 1030. Etter ættefeidenes avslutning vant kristendommen fram og landet hadde samtidig sin velmaktstid. På begynnelsen av 1200-tallet i Sturlungatiden ble det igjen stridigheter, og fra 1264 kom Island under norsk og senere dansk herredømme. Først 1. desember 1918 fikk Island sin selvstendighet fra Danmark. Les mer …
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 50
Massedemonstrasjoner i Teheran 12. desember 1978 - Tretti år siden, denne uken

Den iranske revolusjonen i 1979 forandret Iran fra et autokratisk, vestlig orientert monarki, under styret av sjah Muhammed Reza Pahlavi, til en islamsk teokratisk republikk under Ayatollah Khomeini. Revolusjonen er delt i to perioder, i den første perioden veltet en allianse av liberale, venstreradikale og religiøse grupper sjahen. Under den andre perioden, som ofte blir kalt Den islamske revolusjon, kom prestestyret til makten og innførte en teokratisk islamsk republikk.

I 1978 pågikk det en eskalerende sirkel av voldeligheter inntil to millioner mennesker fylte gatene i Azadi-torget i Teheran 12. desember for å protestere mot sjahen. Sjahen gikk med på å innføre en mer moderat konstitusjon, men det var for sent for kompromiss. Majoriteten av befolkningen var lojal mot Khomeini, og sjahen flyktet fra landet 16. januar 1979. Khomeini kom tilbake til Iran 1. februar og skiftet raskt ut de mer moderate elementene og skapte en islamsk republikk med Khomeini som øverste leder. Les mer …
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 51
En tysk panservogn et sted i Norge i april 1940.

Norge under andre verdenskrig strekker seg fra starten på andre verdenskrig i september 1939, og frem til fredsslutningen i Europa i mai 1945. Norge erklærte seg nøytralt, slik som under første verdenskrig. Landet opprettet nøytralitetsvakt og forsterket vaktholdet langs kysten, men hadde etter mange års nedrustning et svakt og gammeldags forsvar.

Utover våren 1940 økte presset på Norge, og ifølge utenriksminister Halvdan Koht var regjeringens medlemmer enige om at man måtte sørge for å havne på britenes side, dersom krig var uunngåelig. På den annen side sa Koht at han følte at britene hadde satt seg som formål å drive Norge ut i krigen. En av hovedgrunnene til Norges viktighet var at Narvik var utskipningshavn for strategisk viktig jernmalm til både Tyskland og Storbritannia. Les mer …
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 52
"Midvinterblot" i Nationalmuseets trapphall, mars 2008

Midvinterblot er et monumentalmaleri av den svenske maleren Carl Larsson, ferdigstilt i 1915. Motivet er hentet fra skaldediktet Ynglingatal, hvor det beskrives hvordan sagnkongen Domalde lar seg ofre i Tempelet i Uppsala etter år med misvekst.

Larsson laget maleriet - som måler 640 x 1260 cm og er utført med flere tidstypiske art noveauelementer - med tanke på en plassering i Nationalmuseums øvre trappehall, men av ulike grunner ble bildet refusert i 1916. Først i 1997 fikk bildet sin tiltenkte plass på Nationalmuseum, hvor det henger vis-a-vis maleriet Gustav Vasas inntog i Stockholm 1523, som er et annet av Larssons monumentalmalerier. Les mer...
Vis - Diskusjon - historikk


Utvald bokmålsartikkel-arkiv: 20052006200720082009201020112012201320142015201620172018