Vågå kommune

kommune i Innlandet fylke i Noreg
(Omdirigert frå Vågå)

Vågå kommune er ein kommune i Ottadalen i Oppland i Innlandet fylke. Han grensar til Lesja i nord, Dovre og Sel i aust, Nord-Fron i søraust, Vang i sør og til Lom i vest.

Vågå kommune
kommune
Kommunevåpen
Land  Noreg
Fylke Innlandet
Adm.senter Vågåmo
Areal 1 330 km²
 - land 1 258 km²
 - vatn 72 km²
Folketal 3 532 (1. januar 2023)
Målform nynorsk
Ordførar Harald Sve Bjørndal (Bygdalista)
Kommunenr. 3435
Kart
Vågå kommune
61°52′30″ N 9°5′45″ E
Wikimedia Commons: Vågå
Nettstad: www.vaga.kommune.no

Kommunen ligg omkring det nedre dalføret av Ottaelva, mellom kommunane Sel og Lom. I sør høyrer den øvre delen av Sjodalen som ikkje er busett til Vågå. Dei fleste innbyggjarane bur i Vågåmo, Lalm og Tessand. Av andre bygder i kommunen kan nemnast Nordherad, Skogbygda og Skårvangen.

Geografi Endra

 
Vågåmo sett frå vest

Vågå omfattar store delar av Jotunheimen, med mellom anna Besseggen, Gjendevatnet og Knutsholstindane som ligg innanfor kommunegrensene. Meir enn tre firedelar av arealet i kommunen ligg høgre enn 900 moh. På nordsida av Otta går fjella opp i 1500–1600 moh. på grensa mot Dovre og Lesja, og i Jotunheimen er fleire toppar over 2000 moh. Høgst av dei er Store Knutsholstinden (2341 moh.) og Tjørnholstind (2331 moh.) på sørsida av Gjende, nær grensa mot Vang. Den austlege delen av Jotunheimen nasjonalpark ligg i den sørlege delen av kommunen.

Samferdsel Endra

 
Jotunheimen

Riksveg 15 (Otta–Måløy) følgjer hovuddalen og går på sørsida av Vågåvatnet. Frå denne tar fylkesveg 51 av ved Tessand sørover til Fagernes gjennom Sjodalen og over Valdresflye. I fjellet er det fleire vegar. Det går mellom anna veg opp til Televerkets sendar på Blåhø (1617 moh.) nordaust for Vågåmo og frå Randsverk opp Veodalen til Glitterheim turisthytte.

Verdt å vitja Endra

Kjende vagværar Endra

Kjelder Endra

Bakgrunnsstoff Endra