Bernhard Schlink

tysk skribent

Bernhard Schlink (fødd 6. juli 1944 i Großdornberg i Bielefeld) er ein tysk jurist, professor i rettsvitskap og forfattar. Han er mest kjend for romanen Der Vorleser (på norsk Høytleseren), som vart ein internasjonal bestseljar.

Bernhard Schlink

Bernhard Schlink
Nasjonalitet Tyskland Tysk
Statsborgarskap Tyskland
Fødd 6. juli 1944 (79 år)
Großdornberg i Bielefeld
Yrke Forfattar, professor (juss), dommar
Periode 1987 -
Politisk parti Sozialdemokratische Partei Deutschlands
Sjanger Kriminallitteratur, fiksjon, faglitteratur
Medlem av PEN Tyskland
Far Edmund Schlink
Debut Selbs Justiz 1987
Bernhard Schlink på Commons

Barndom og oppvekst endre

Schlink vart fødd i Bethel i Tyskland, faren,Edmund Schlink, var tysk, mora kom frå Sveits. Bernhard var den yngste av fire søsken. Faren var professor i teologi i Heidelberg, men mista denne stillingen under nazismen, og måtte arbeida som prest i staden. Bernhard Schlink voks opp i Heidelberg frå han var to år gammal.

Juridisk arbeid endre

Schlink studerte juss ved Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg og ved Freie Universität Berlin, og vart uteksaminert i 1968[1]. Frå 1982 til 1991 var han professor i offentleg rett ved Rheinische Friedrich-Wilhelms Universitet i Bonn, og 1991 til 1992, professor i offentleg rett, sosial lov og juridisk filosofi ved Johann Wolfgang Goethe-universitetet i Frankfurt am Main. Frå 1992 til 2009 var han professor i offentleg rett og rettsfilosofi ved Humboldt-Universität zu Berlin. Frå 1987 til 2006 var Bernhard Schlink dommar i konstitusjonsdomstolen i staten Nordrhein-Westfalen i Münster. Han drog seg attende i 2006.

Forfattar endre

Forfattarkarrièren tok til med detektivromanen Selbs Justiz i 1987, som han skreiv saman med Walter Popp. Hovudpersonen her er den aldrande detektiven Gerhard Selb, eit ordspel med det tyske ordet for «sjølv», «selb». Selb opptrer i tre bøker, «Selb-triologien», ingen av desse omsette til norsk. I denne første romanen får Selb eit oppdrag som fører han attende til si eiga fortid som aktor under nasjonalsosialismen[2]. I 1995 gav Schlink ut Der Vorleser (Høytleseren), ein roman om ein tenåring som har ein affære med ei kvinne i tretti-åra som brått vert borte, men som han møter att seinare, då han som som jus-student vitjar ei rettssak om krigsbrotsverk.

Boka vart ein bestseljar både i Tyskland USA og vart omsett til 39 språk. Det var den første tyske boka som nådde førsteplassen på bestseljarlista til New York Times. I 1997 vann romanen Hans-Fallada-Preiz, ein tysk litteraturpris, og Prix Laure Bataillon for verk omsette til fransk. I 1999 fekk han avisa Die Welt sin WELT - Literaturpreis.

Schlink byter no på å bu i New York og Berlin[3].

Bibliografi endre

Juridiske fagbøker endre

Fiksjon endre

Essays endre

Utmerkingar endre

Referansar endre

  1. Side om Bernhard Schlink på authortrek.com, arkivert frå originalen 6. mars 2014, henta 28. februar 2012 
  2. Lexikon der deutschen Krimi-Autoren om Bernhard Schlink
  3. Ben Naparstek (2. februar 2008). «A dark inheritance». The Sydney Morning Herald. Henta 28. februar 2012. 

Bakgrunnsstoff endre