Opna hovudmenyen
Gråsporv


Gråsporv Foto: Svein Jan Hjelmeset
Gråsporv
Foto: Svein Jan Hjelmeset
Systematikk
Rike: Animalia
Rekkje: Chordata
Klasse: Aves
Familie: Passeridae
Slekt: Passer
Vitskapleg namn
Passer domesticus

Gråsporv (Passer domesticus) er fuglar i sporvefamilien. Dei er standfugl som held seg nær fuglebrettet heile vinteren, og er kjend for å kunne legge fleire kull kvart år. Han trivst nær hus og menneske, og særleg i byar.

Hann
Ho
Gråsporvkylling.

SkildringEndra

Gråsporven blir opp til 16 cm lang. Hannen har askegrå hette, kastanjebrun nakke og stor svart strupeflekk. Hoa er meir einsfarga og har ikkje det brunraude nakkepartiet og den svarte strupeflekken. Gråsporven er svært selskapeleg og er titt og ofte på fuglebrettet. Han kan ofte bli forveksla med pilfinken, men han er litt mindre enn gråsporven og har ein svart flekk på kinnet.

HekkingEndra

Gråsporven er ein av dei best kjende fuglane i verda. Han lever i tettbygde strok over nesten heile Noreg. Om våren kan du sjå han i store flokkar i buskar og hekkar der han syng av all si lyst. Gråsporven kan irritere hageeigarar når han nappar av kronblada på blomster og et opp bær på kjørra, som han ofte gjer. Favorittmaten er gule blomar. Han går delvis opp i bjørkebeltet.

Gråsporven er ein selskapeleg fugl, uredd, men samstundes vaktsam på farar. Han held saman i livsvarige par. Reira legg han gjerne under takstein og i fuglekasser. Dei er laga av strå, fjør, ull og hår.

 
Passer domesticus domesticus

Fuglen legg 4-6 gråvorne egg. Fargen varierer veldig. Dei kan vere grønlege, kvite eller grågrøne med grå, brune eller grønbrune flekkar. Gråsporven rugar på egga sine i 13-14 dagar. Dei legg 2-3 kull i løpet av april, mai og juli. Viss gråsporven lever i gode forhold er det blitt observert at han har lagt opp til 7 kull. Ungane er i reiret i 16-17 dagar.

MatEndra

Gråsporven er ein fugl som er utruleg tilpassingsdyktig når det gjeld å få seg mat. Han lever av plantefrø og er spesielt glad i korn, som havre og kveite, men kan òg ta brødsmular, peanøtter og frukt som vi kastar i frå oss. Han er ofte på besøk på fuglebretta. Om sommaren et han mykje insekt.

BakgrunnsstoffEndra

  Wikimedia Commons har multimedia som gjeld: Gråsporv