Slaget ved Speyerbach

Slaget ved Speyerbach fann stad den 15. november 1703 i den spanske arvefølgjekrigen. Ein fransk arme omleira Landau og overraska og slo ein tysk støttearme nær Speyer.

Slaget ved Speyerbach
Del av den spanske arvefølgjekrigen

Dato 15. november 1703
Stad Vest for Speyer, i dagens Tyskland
Resultat Fransk siger
Partar
Flagget til Hessen Hessen-Kassel
Kurfyrstedømet Pfalz
 Frankrike
Kommandantar
Fredrik I av Hessen-Kassel
John Ernst av Nassau-Weilburg
Camille d'Hostun, duc de Tallard
Styrkar
ukjend ukjend
Tap
6 000 drepne eller skadde
2500 fangar
3 500 - 4 000 drepne eller skadde
Den spanske arvefølgjekrigen
Flamske og rhinske felttog
Friedlingen – Kehl – Ekeren – Höchstädt – Speyerbach – Schellenberg – Blenheim – Elixheim – Ramillies – Stollhofen – Oudenarde – Beachy Head – Lizard Point – Wijnendale – Lille – Malplaquet – Bouchain – Denain

Italienske felttog
Carpi – Chiari – Cremona – Luzzara – Cassano – Nice – Calcinato – Torino – Castiglione – Toulon – Gaeta – Cesana – Campo Maior – Siracusa
Spanske og portugisiske felttog

Cádiz – Vigobukta – Cap de la Roque – Gibraltar – Ceuta – Málaga – Cabritaneset – Montjuïc – 1. Barcelona – Badajoz – 2. Barcelona – Santa Cruz de Tenerife – Almansa – Xàtiva – Ciudad Rodrigo – Tortosa – Menorca – La Gudina – Almenar – Saragossa – Brihuega – Villaviciosa – 3. Barcelona

Opptakt endre

I midten av oktober 1703 førebudde dei allierte armeane seg til å slå vinterleir langs Moselle, då Tallard overraskande nærma seg Landau og starta ei omleiring den 17. oktober.

Den 28. oktober gav dei allierte kronrprinsen av Hessen-Kassel, den framtidige kong Fredrik I av Sverige, ordre om å flytte sørover for å heve omleiringa av Landau. Hessen-Kassel måtte samarbeide med greven av Nassau-Weilburg, som var på høgrebreidda av Rhinen med 24 bataljonar og 18 skvadronar. Begge armane møttest den 13. november nær Speyer og slo leir sør for elva Speyerbach, der Nassau-Weilburg og Hessen-Kassel venta på forsterkingar til å marsjere til Landau den 16. november.

Tallard hadde samstundes valt å ikkje vente på fienden ved Landau, men å marsjere mot dei og avlevere slaget. Han gav ordre til soldatane under Armand, marquis de Pracomtal ved Saarbrücken, om å møte han i Essingen.

Slaget endre

Dei tyske soldatane venta ikkje eit fransk åtak og leiren deira hadde ikkje sett opp eit forsvar. I tillegg var kommandoen, med både Hessen-Kassel og Nassau-Weilburg, i Speyer den 15. november, for å feire bursdagen til keisaren.

Kl. 07:00 marsjerte den samla franske armeen mot Speyer, og nådde fram 12:00 og sette seg opp i stilling fram til 13:00. Dei tyske soldatane, som var utan kommandantar, reagerte seint og i uorden. General Vehlen gjorde sitt beste på å setje armeen i stilling, men det var store hol på venstreflanken.

Tallard gav 14 skvardronar på høgreflanken sin ordre om å angripe. Dette åtaket klarte ikkje å øydelegge den allierte venstreflanken, men klarte å passere gjennom hola i linja deira. På dette tidspunktet kom Nassau-Weilburg fram til slagmarka og slo til med kavaleriet sitt. Dette førte til at det franske kavaleriet gjekk tapt. I staden for å utløyse soldatane sine og danne linja på ny, forfølgde Nassau-Weilburg franskmennene med det pfalzke kavaleriet i terreng som ikkje var høvande for hestar.

Kring 14:00 gjekk heile den franske armeen til åtak. På venstreflanken vart det franske kavaleriet slått av det allierte kavaleriet. Franskmennene mista 19 standarar og Pracontal mista livet. I midten heldt dei allierte stand, men på høgreflanken hadde franskmennene sukess. Heilt til høgre starta seks bataljonar å drive kavaleriet til Vehelen bakover. Dei mista samhaldet og flykta. Det franske infanteriet gjekk til åtak på det pfalzke infanteriet og desse flykta òg.

Franskmennene starta å omringe senteret til fienden. Dette førte til enorme tap for desse troppane. Dei gjenverande tyske soldatane trekte seg attende i god orden og slaget enda då dei byrja å krysse over Speyerbach kring 17:00. Franskmennene hindra dei ikkje å gjere dette.

Etterverknad endre

Tallard tok ein av dei største franske sigrane i krigen. Landau kapitulerte same dagen. Denne franske sigeren vart overskugga i historia av det kolossale tapet deira i slaget ved Blenheim ni månader seinare.

Kjelder endre