Gerd-Liv Valla

norsk politikar
(Omdirigert frå Gerd Liv Valla)

Gerd-Liv Valla (fødd 25. januar 1948) var leiar for Landsorganisasjonen (LO) frå 2001 til 2007. I 1997 var ho statsråd og sjef for Justis- og politidepartementet (justisminister) i regjeringa til Thorbjørn Jagland.

Gerd-Liv Valla

Statsborgarskap Noreg
Fødd 25. januar 1948 (76 år)
Korgen
Yrke politikar, friidrettsutøvar, fagforeningsleder
Politisk parti Arbeidarpartiet
Gerd-Liv Valla på Commons

Bakgrunn, utdanning og yrke

endre

Valla er frå Korgen i Nordland. Ho har hovudfag i statsvitskap, med mellomfag i sosialantropologi mellomfag og grunnfag i offentleg rett. Ho tok pedagogisk seminar i 1979, og vart cand. polit. ved Universitetet i Oslo i 1977. I sju år var ho gift med historikaren Harald Berntsen.

Valla var som student med i Kommunistisk Universitetslag (KUL), ei gruppe med basis i Filosofisk InstituttBlindern. Grupperinga samarbeidde med Kommunistisk Arbeidarforbund (KA) og vart etterkvart KA sin studentorganisasjon. Ho var aktiv studentpolitikar og leiar i Norsk Studentunion 1974–75.

Ho har arbeid både i fagrørsla og som førstekonsulent og kontorsjef i Norges Allmenvitenskapelige Forskningsråd, samt som høgskolelektor ved Eik Lærerhøyskole i Tønsberg.

Valla hadde som LO-leiar ei rad styreverv, deriblant styreleiar i A-pressa og i Fafo. Ho er også medlem av sentralstyret i Arbeidarpartiet. Ho gjekk av som leiar etter ei sak om arbeidsmiljø i LO og påstander om at ho mobba nære medarbeidarar.

Tidlegare politisk karrière

endre

Ho var politisk rådgjevar ved Statsministerens kontor frå 1990 til 1992, og deretter statssekretær same stad fram til 1994, under statsminister Gro Harlem Brundtland. Frå 1994 til 1997 var ho forbundsnestleiar i Norsk Tenestemannslag (NTL).

Ho etterfølgde Anne Holt som statsråd i Justis- og politidepartementet i 1997, men regjeringa gjekk av etter valet same år. Ho var nestleiar i LO frå 1997 fram til ho i 2001 vart vald som ny leiar etter Yngve Hågensen. Valla var den første kvinnelege leiaren i LO.

Kjelde

endre

Bakgrunnsstoff

endre