Hovudside

(Omdirigert frå Hovedside)
Velkomen til Nynorsk Wikipedia
– eit fritt oppslagsverk som alle kan redigera.
I dag er det 24. juni 2024 (oppdater)


Nynorsk Wikipedia har no 169 844 artiklar


Bading ved Tirta Empul på Bali.

Bading er det å senka kroppen ned i vatn for å vaska seg, oppleva velvære eller for leik, idrett eller underhaldning. Bading kan ha hygiene, rituelle eller terapeutiske føremål. Analogiar for bading kan vera omgrep som å «ta solbad» for å sola seg, eller omgrep som «å bada i» noko for å visa til at ein har overflod eller for mykje av det.

Ein kan bada på ulike stader der det finst ei viss mengd vatn, frå varmt til kaldt. Dette kan til dømes vera i eit badekar eller basseng, i ei elv, eit vatn eller i havet. Føremålet med badinga kan variera. Det kan til dømes vera eit rituale, som rituell reinsing eller dåp. Ein kan også bruka bading terapeutisk, som hydroterapi, eller for vanlege vaske- og fritidsaktivitetetar, som leik og symjing. Les meir …

Førre tre vekene:

Duane EddyGabonLavskrikje


Dagens skandinaviske artikkel
Bølareinen forestiller ei simle i naturlig størrelse, 180 cm lang og 136 cm høy.

Bølareinen er hovedmotivet i et helleristningsfelt i Stod i Steinkjer kommune, Trøndelag. Bølareinen har blitt nevnt som «trolig den mest kjente av alle norske helleristningsfigurer», og som «den flotteste ristning vi har i landet.»

Bølareinen ble oppdaget i 1842. Siden 1969 har det i flere etapper blitt påvist flere andre figurer på helleristningsfeltet, slik at det nå består av rundt 30 figurer, samlet i fire grupper. De største og mest tydelige figurene er rein, bjørn, elg, en sjøfugl og en skiløper. Ristninger av denne typen kalles veideristninger. De kan være knyttet til jaktmagi, eller til markering av jaktterritorium. Museet Saemien Sijte overtok driften av Bøla kafé på området i 2017, og dette har bidratt til at feltet nå også tolkes i lys av samisk historie i området. ► Les mer her.

Systerprojekt
Commons
Felles medialager
Wikinytt
Frie nyhende
Wiktionary
Ordbok og synonymordbok
Wikifrasar
Frie sitat
Wikibøker
Frie bøker
Wikikjelda
Frie kjeldetekstar
Wikispecies
Artskart
Wikiversity
Frie læremiddel
Meta-Wiki
Wikimedia
Wikidata
Fri kunnskapsbase
Wikivoyage
Fri reisehandbok
Dagen i dag
Visste du at …
... Kontrapunkt var ein samnordisk musikkgisseleik produsert av NRK, SVT, YLE og Danmarks Radio?
... KaffeklubbenGrønland er den øya i verda som ligg lengst mot nord?
... himmelen er blå på grunn av rayleigh-spreiing av sollys i atmosfæren?
... det er registrert 224 ulike fugleartarHerdla, det rikaste fugleområdet i Hordaland?
... det er sett ut kenguruar på den irske øya Lambay?
Tilfeldige fakta frå nokre av artiklane våre
Temasider
Om Wikipedia
Wikipedia er det største prosjektet til stiftinga Wikimedia. Oppslagsverket er fritt til å bruka her og elles. Det baserer seg i stor grad på dugnad, både når det gjeld skriving og retting, og du er velkommen til å delta. To av utgåvene er på norsk; denne nynorske wikipediaen og Wikipedia på bokmål og riksmål med meir enn 600 000 artiklar. Wikipedia finst også på nordsamisk. Wikipedia er støtta av gåver frå brukarane sine, og me tek gjerne imot bidrag.

Grunnprinsipp Spørsmål og svar Hjelp Skriva Endra Arbeidskontoret Samfunnshuset Kontakt

Språk