Sandnes kommune er ein kommune på Nord-Jæren i Rogaland fylke.

Sandnes kommune
kommune
Sandnes.JPG
Kommunevåpen
Land Flag of Norway.svg Noreg
Fylke Rogaland
Adm.senter Sandnes
Areal 304 km²
 - land 286 km²
 - vatn 18 km²
Folketal 76 328 (1. januar 2018)
Målform nøytral
Ordførar Stanley Wirak (Ap)
Kommunenr. 1102
NO 1102 Sandnes.svg
Wikimedia Commons: Sandnes
Nettstad: www.sandnes.kommune.no

Kommunen er med 000000000076328.000000000076 328 innbyggjarar den åttande største kommunen i Noreg. Sandnes er administrasjonssenteret i kommunen og er den sjuande største byen i Noreg. Kommunen har ei flatevidd på til saman 304 km².

Gjennom dei siste tjue åra har innbyggjartalet årleg auka med eit gjennomsnitt på 1,9 %. Sandnes er den byen i landet som veks mest. Truleg vil veksten halda fram på same vis dei komande åra.

HistorieEndra

 
Sandnes om natta, sett frå Bogafjell (sør for byen). E39 på veg inn mot byen. Stavanger heilt i bakgrunnen

Sandnes si historie kan sporast attende heile 6-7.000 år. Frå 1664 av er det registrert busetnad. I 1860 fekk Sandnes status som kommune (ladestad), og feirar med det 150 års jubileum i 2010. I 1965 vart Sandnes kommune utvida med delar av gamle Hetland kommune, dette galdt Riska sogn og Dale krins. Resten av Hetland kommune gjekk inn i Stavanger. Heile gamle Høyland og Høle kommunar gjekk òg inn i Sandnes.

Sandnes var lenge mest kjend for teglverk- og pottemakarindustri. Byen ligg inst i Gandsfjorden, og leirgrunn finst mest alle stader i byen. På austsida av byen er det mest leirgrunn.

Føretak som har drive med teglstein og pottemakeri heilt opp til nyare tid er Gann Graveren, og Simonsen-familien. I den seinare tid har produksjon av tekstiler og syklar vore viktigare. Føretak som Øglænd og Pioneer sette sitt preg på byen. Cubus vart og starta i Sandnes. I dag er det olje, forsking, data og eit godt forretningsmiljø som pregar byen.

SandnesgaukenEndra

I kommunevåpenet eller byvåpenet finn ein Sandnesgauken. Ein Sandnesgauk er ein leirgauk, som kan nyttast som eit leiketøy til å spela på. Ved å blåsa i ein Sandnesgauk kan ein laga tre forskjellige tonar, og gaukegalen er særskilt lett å få til. Leirgauken minner òg om ein fugl som står med hovudet under vengen.

Det er sagt at slike gaukar vart delte ut for å skapa blæst om leirprodukt frå Sandnes. Ein person som er frå Sandnes kan kalla seg sandnesar, sandnesbu eller sandnesgauk.[1]

KjøpesenterkommuneEndra

I Sandnes kommune finn ein store kjøpesenter, både i sentrum og utanfor. Vågen Amfi ligg i ein gamal fabrikk ved kaia i Sandnes, medan Steen & Strøm Kvadrat ligg på Lura i Sandnes nord. Her er det mange slike store butikkar, og fleire føretak.

Kjende sandnesgaukarEndra

FotnotarEndra

  1. «Sandneser, sandnesbu eller gaug?» i Sandnesposten 24.03.2009

BakgrunnsstoffEndra