Opna hovudmenyen

USA-amerikansk folkemusikk er eit musikalsk omgrep som omfattar fleire sjangrar, som tradisjonell musikk, tradisjonell folkemusikk, moderne folkemusikk eller roots-musikk. Roots-musikk er ein vid musikkategori som omfattar bluegrass, country, gospel, old time-musikk, jug band, appalachisk folkemusikk, blues, cajun og indiansk musikk. Musikken vert rekna som USA-amerikansk fordi han anten har oppstått i USA eller har vorte utvikla her frå musikk frå utlandet. Det vert kalla roots-musikk (roots tyder «røter» på norsk) fordi musikken danna grunnlaget for musikk som seinare vart utvikla i USA, som rock and roll, rhythm and blues og jazz.

Roots-musikkEndra

Mange roots-musikarar reknar ikkje seg sjølv som folkemusikarar. Hovudskilnaden mellom moderne USA-amerikansk folkemusikk og amerikansk «roots-musikk» er at roots-musikken er eit vidare omgrep som òg dekkjer blues og country.

Roots-musikk utvikla seg i flest varierte former dei første tre tiåra av 1900-talet. Den store depresjonen og Dust Bowl var ekstremt viktige spreie desse musikkstilane til resten av landet, som deltabluesmeistrane, omreisande honky tonk-songarar, og latino- og cajun-musikarar som flytta til byar som Chicago, Los Angeles og New York. Plateindustrien voks i same periode og var viktig for utviklinga av denne folkemusikken. Då det vart meir pengar involvert i platebransjen la det eit auka press på artistane, låtskrivarane og sjefane i plateselskapa om å gjenskape tidlegare hitsongar. Dette gjorde at musikk som var på moten, som hawaiisk gitar, aldri heilt forsvann, sidan ein nytta mange forskjellige rytmar, instrument og songstilar i dei forskjellige sjangrane.

I 1950-åra hadde alle former for roots-musikk ført fram til popaktige former. Folkemusikarar som Kingston Trio, pop-tejano og kubansk-amerikanske blandingar som boogaloo, chachacha og mambo, blues-avleidde rock and roll og rockabilly, pop-gospel, doo wop og R&B (seinare verdsleggjort som soul) og Nashville sound i country var alle med på å modernisere og utvide den musikalske paletten i landet.

Artistar og musikararEndra

Film og TVEndra

Filmmusikken til O Brother, Where Art Thou? frå 2000 består berre av roots-musikk, framført av Alison Krauss, The Fairfield Four, Emmylou Harris, Norman Blake og andre.

Sjå ògEndra

KjelderEndra