Årets spellemann

Årets Spellemann er eit vandretrofé som blir delt ut kvart år under Spellemannprisen. Prisen vart delt ut første gongen under Spellemannprisen 1983 i 1984 og gjekk då til The Monroes.

I motsetnad til dei fleste andre prisane under utdelinga, kor ein fagjury røystar fram ein vinnar ut frå påmelde artistar, er det Spellemannkomiteen som sjølv kårar vinnaren av Årets Spellemann på fritt grunnlag. Det blir i kåringa òg lagt vekt på artistopptreden og ikkje berre plateutgiving. Vinnaren får ein bronsestatuett utforma som ein grammofonspelar som ha kan ha fram til neste kåring av Årets spelemann som er normalt i et år. Det er normalt vinnaren frå fjoråret som deler ut prisen.

Prisen var den første av tilleggsklassa som vart innført i tillegg til dei eksisterande sjangerbestemte klassene. Seinare har òg årets nykommar, årets hit og årets musikkvideo blitt innførte som tilleggsklasser. Prisen blir delt ut på tvers av dei sjangerbestemte klassene og blir sett på som den gjævaste av prisane under Spellemannprisen.

Innføringa av prisen gjorde det òg mogleg å vinne to prisar det same året, noko The Monroes gjorde første gong prisen vart delt ut, og fleire har gjort det etter dei.

Vinnarar av Årets Spellemann endre