Det Norske Studentersamfund

Det Norske Studentersamfund vart stifta 2. oktober 1813 i Christiania og er den eldste studentorganisasjonen i Noreg.

Det Norske Studentersamfund
Typeforening/lag/innretning
Org.nummer945696923
Skipa1813
HovudkontorChateau Neuf
MottoDisciplina Pneumatica et Spiritus Fraternitatis
Nettstadhttps://studentersamfundet.no/ Sjå dette på Wikidata

Historie

endre

Opphavleg var Det Norske Studentersamfund ein lukka litterær klubb. I 1820 vart det opna for alle akademikarar som ville melde seg inn, og det vart dermed også ein organisasjon for å representere desse. I dei følgjande åra var Samfundet ein viktig arena i samfunnslivet, blant anna bidrog det vesentleg til å etablere 17. mai som nasjonal høgtidsdag.

Sidan vart den politiske aktiviteten tona ned, men han tok seg opp att då Bjørnstjerne Bjørnson vart leiar i 1870. På 1970-talet var styrevala i studentsamfunnet ein arena for kamp mellom kommunistiske og konservative studentpolitikarar.

Studentersamfundets orden, «Hans Majestet Den Gyldne Gris Orden», vart stifta 1859 for å utmerke personar som har gjort seg fortente. Opptak til ordenen skjer kvart fjerde år.

I 1861 fekk samfunnet sin første eigne bygning, oppført ved hjelp av frivillige bidrag. Sidan 1971 har samfunnet drive kulturhuset Chateau Neuf.

Studentersamfunnet er i dag ein organisasjon som rettar seg både mot studentane ved Universitetet i Oslo og mot studentar ved andre lærerstader i Oslo.

Leiarar

endre

Bakgrunnsstoff

endre