Ålesund kommune

kommune i Møre og Romsdal

Ålesund er ein bykommuneSunnmøre i Møre og Romsdal. Byen Ålesund er i dag regionssenter for heile Sunnmøre. Ålesund kommune fekk sine noverande grenser i 1977 da Sula vart skilt ut som eigen kommune. Ålesund er kjend for sine mange bygningar i jugendstil, bygde i attreisinga etter bybrannen i 1904.

Ålesund kommune
kommune
Aalesund from Fjellstua.jpg
Kommunevåpen
Land Flag of Norway.svg Noreg
Fylke Møre og Romsdal
Adm.senter Ålesund
Areal 98 km²
 - land 93 km²
 - vatn km²
Folketal 47 510 (1. januar 2018)
Målform nynorsk[1]
Ordførar Eva Vinje Aurdal (Ap)
Kommunenr. 1504
NO 1504 Ålesund.svg
Wikimedia Commons: Ålesund
Nettstad: www.alesund.kommune.no
Ålesund
Ålesund føre bybrannen

Ålesund kommune måler ca 98 km². av dette er 8 km² jordbruksareal. Ålesund ligg ytst ved fjordsystema på Sunnmøre og inkluderer øyane Hessa i vest, Aspøya og Nørvøya i midten, og halvdelen av Oksnøya i aust. I nord ligg Ellingsøya åtskilt frå dei førstnemnde øyane ved Ellingsøyfjorden, men det er tunnelsamband under fjorden frå byen. Hamna i Ålesund er stoppestad for Hurtigruta og tek òg imot ferjer og lasteskip frå mellom anna Hamburg, Newcastle og Kingston upon Hull.

Byen ligg nær både rike fiskebanker og kystleia mellom nord og sør, og har lenge vore ei viktig fiskehamn. I 1824 vart han eksportsenter for klippfisk til Spania, noko som førte til stor vekst og bystatus i 1848. På 50- og 60-talet var Ålesund ei av dei viktigaste sildehamnene i verda.

Andre industriar som har vore viktige for byen er skipsbyggjing og trikotasje.

Historiske hendingarEndra

Ålesund vert først nemnd i skriftlege kjelder på 1500-talet, då handelsmenn frå Bergen busette seg ved sundet mellom Aspøya og Nørvøya.

BybrannEndra

23. januar 1904 vart Ålesund ramma av ein brann. Brannen starta på Aspøya, i Aalesund Preserving Co.s fabrikk, som låg der Nedre Strandgate 39 ligg i dag. Brannen slutta like vestanfor det som i dag blir kalla Brusdalshagen, det vil seie Borgundvegen 39. Det siste og austlegaste huset som brann, stod der Borgundvegen 37 står i dag. Totalt gjekk det med om lag 850 hus, og berre om lag 230 hus stod att innanfor bygrensene. Berre ein person omkom under brannen.

Rikeleg med hjelp kom til Ålesund frå fjernt og nært i Noreg og i utlandet. Men mykje av den gode hjelpa vart fullstendig overskugga av det Tyskland i Keisar Wilhelm IIs namn sendte nordover. Keisaren hadde vore mykje på ferie i Sunnmøre, og no sørgde han for at fire skip lasta med materiale vart send for å hjelpa byen til å reisa seg att. Attoppbygginga kom i gang for fullt utpå hausten 1904. Allereie tre år etter, i 1907, var mesteparten av den utbrende bykjerna attreist.

Sjå òg Bybrannen i Ålesund 1904.

KulturEndra

Ålesund held festivalar året gjennom, nokre av dei største inkluderer:

Verd å vitjaEndra

VenskapsbyarEndra

Kjende folk frå Ålesund kommuneEndra

AnnaEndra

BakgrunnsstoffEndra

KjelderEndra

  1. Knapt fleirtal for nynorsk i Ålesund. framtida.no (13. desember 2019)